Bezpohlavní profesor, nebo neřízená střela? Z Kalouska je hvězda sociálních sítí, Fiala nudí

Sociální sítě v Česku už dávno nepatří jen náctiletým a influencerům, svůj prostor si vybojovali i politici. I zde platí, že když dva dělají totéž, není to totéž. Přestože bývalý šéf TOP 09 letos oslaví už šedesáté narozeniny, na Twitteru je jako doma a počet jeho sledujících už překonal 150 tisíc. Mladší Petr Fiala z ODS nemá ani polovinu.

V červenci Miroslav Kalousek všechny šokoval oznámením, že už nehodlá kandidovat v příštích volbách do Poslanecké sněmovny. Nechce, aby jeho osobní ambice stály v cestě projektu, který by mohl potenciálně uspět ve volbách. 

Rozhodně to neznamená, že by Kalousek přestal být vidět a slyšet. Naopak! Konec ve vrcholové politice mu může rozvázat ruce, a tak se začne k situaci v Česku vyjadřovat ještě otevřeněji než doposud, pokud je to vůbec možné.

A že je o Kalouska zájem, dokazuje počet jeho odběratelů na sociálních sítích. Politický matador strká do kapsy většinu svých kolegů i konkurentů.

Jeho nástupkyně Markéta Pekarová Adamová (44 tisíc sledujících), Dominik Feri (96 tisíc) nebo i Petr Fiala (71 tisíc) mohou jeho 151 tisícům jen závidět. Nejedná se o bezvýznamný ukazatel, jelikož aktivní politici a politické strany utrácejí za svou propagaci na sociálních sítích miliony korun.

Kalousek tým poradců nepotřebuje, stačí mu jeho bezprostřednost a mnohdy absence zábran. To ukázal například v březnu, kdy vyzval k ozbrojenému odporu.

„Kdyby tohle chtěla vážně vláda prosadit, je to přesně ten okamžik, kdy v souladu s Ústavou ČR mají občané právo postavit se na ozbrojený odpor. Pokud to vláda prosadit nechce, ať premiér okamžitě odvolá ministra Metnara,“ napsal Kalousek na Twitter, kde se pochlubil tím, že má „pouze“ tři revolvery, ale nebude váhat je v takové situaci použít.

Bývalý šéf TOP 09 si svůj pobyt na sociálních sítích užívá také proto, že se naučil skvěle zvládat kritiku a posměšky, které na něj často chrlí i zcela anonymní profily. 

Že má Kalousek smysl pro humor, potvrzuje historka, kdy slavný karikaturista Štěpán Mareš vytvořil na bývalého ministra financí hodně drsný vtip. Jiní by možná zvažovali podání trestního oznámení, jak je dnes v módě, za urážku na cti. Kalousek se prý nabídl, že karikaturu rád odkoupí a daruje ji jako dárek své manželce.

Fialova ODS spadla v předvolebním průzkumu na teřtí místo za Piráty, tradiční...

Srovnání například s Petrem Fialou už nemůže být kontrastnější. Distingovaný profesor se rovněž rád vyjadřuje na Twitteru, kde se rád obklopuje grafy, průzkumy a profesionálními videi z dílny ODS. Emoce se mu však, podobně jako v poslanecké lavici, vyvolat nedaří.

Petr Fiala na Twitter přišel relativně brzy a v roce 2013 tím možná začal udávat trend. Jeho tehdejších patnáct stovek fanoušků bylo rekordních a politologové hlásili, že Fiala možná narazil na zlatou žílu voličské základny. Jenže ostatní politici se nenechali dlouho pobízet a také vzali Twitter útokem. Fialova výhoda byla rázem pryč.

Když před pár dny překonal Kalousek hranici 150 tisíc sledujících na Twitteru, slíbil lidem, že se vynasnaží ze všech sil, aby se nikdo z nich nenudil. A jestli něčemu skutečně věříme, tak tomu, že s Miroslavem Kalouskem nuda skutečně nebude, ať už v Poslanecké sněmovně, nebo kdekoliv jinde. 

Vždyť stačí vzpomenout na jedno z jeho poměrně nedávných vystoupení v CNN Prima News, kde mu jeho pořádně „znavený“ jazyk pořádně zavařil.

O pár týdnů později už byl ve své nejlepší formě a schytala to od něj ministryně Maláčová (ČSSD), se kterou si pohrál jako kočka s myší.

„Promiňte, že jsem vás citoval. Pokud to vyznělo hloupě, necítím to jako svoji vinu,“ uzavřel tehdy Kalousek diskuzi, ve které jasně ukázal, že česká politika nemá mnoho takto výrazných osobností.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 14:12 úterý 19. ledna 2021. Anketa je uzavřena.

  • 45
  • 36
  • 20
  • 17
  • 15
  • 13