Kalousek zpochybnil odsun sudetských Němců: Kdyby tu zůstali, mohl být blahobyt!

Bývalý předseda TOP 09 Miroslav Kalousek (57) je pověstný tím, že pro odvážná a leckdy šokující slova nejde daleko. A protože „starého psa novým kouskům nenaučíš“, nehodlá na zavedené praxi nic měnit. Článek o výši průměrné mzdy v Česku a okolních zemích ho inspiroval k zamyšlení nad osudem sudetských Němců. Jejich odsun označil za dost nešťastný.

Téma poválečného odsunu téměř tří milionů Němců z českého pohraničí je třaskavým tématem i po 73 letech. Otázky, nakolik byl legitimní, stále nebyly úplně zodpovězeny, protiněmecké nálady a touha po pomstě po válce často vyústily v podobná, ne-li horší zvěrstva, než kterých se měli dopouštět někteří nacisté a jejich přisluhovači.

Kalousek ve svém tweetu neřešil ani tak morální aspekty jako spíš ekonomickou stránku věci, přece jen nezapře ekonoma a bývalého ministra financí.

„Kdybychom 2,5 milionu těchto chytrých a pracovitých lidí v roce 1945 nevyhnali a následně si pak nezvolili komunisty, mohli jsme mít také takový blahobyt. Teď když máme, co jsme chtěli, do rachoty zvesela...,“ reagoval Miroslav Kalousek na článek o průměrné mzdě v Česku a okolních zemích, včetně Německa. To, co se výše platů týče, doženeme zhruba za 159 let.

Faktem je, že jak jsou Kalouskovy výroky občas skandální až příliš, tenhle zas tak přitažený za vlasy není. Ať chceme, nebo ne, s odstupem času odsun sudetských Němců znamenal pro pohraniční oblasti pohromu. Následné rabování, živelné osidlování kýmkoli, kdo chtěl, a nástup komunistů k moci neprospěly nikomu a ničemu a nastoupila dlouhá desetiletí devastace, ať už přírodního bohatství, nebo toho duševního.

Vyprávět by mohli starousedlíci ze severních Čech, třeba z Mostu, Ústí nad Labem, Sokolova nebo z Chebu. Z poválečného osídlení novým obyvatelstvem, sestěhování pracovníků do dolů na hnědé uhlí a chemiček a celkového brutálního „znásilnění“ se města a okolní obce nikdy nevzpamatovaly. Nápravy škod jdou dost pomalu i po roce 1989, protože tento region prostě není dost „sexy“.

Kalouskův „kdybysmus“ je sice trochu plácnutím do vody, na druhou stranu stojí za zamyšlení. Minimálně proto, že už by k takovým zvěrstvům nemělo nikdy dojít. To by ale lidstvo nesmělo mít paměť jako řešeto...

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 10:55 čtvrtek 13. prosince 2018. Anketa je uzavřena.

  • 101
  • 61
  • 12
  • 11
  • 9
  • 8