Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Chci jít bojovat do Sýrie, píše manžel Všelichové. Šedivý: Nepochopitelné! Hrozí trestní stíhání

    Generál Šedivý okomentoval touhu Miroslava Všelichy po comebacku do Sýrie. | foto: Koláž Expresu

    Loni v létě po více než třech letech opustili turecký kriminál, kde oba prožili peklo. Kdo čekal, že si manželé Všelichovi budou vytoužené svobody vážit, ten byl na omylu! I po narození dcery Arian jezdí do nebezpečných oblastí a pomáhají uprchlíkům. Konkrétně Miroslav Všelicha se nyní na sociální síti nechal slyšet, že by se velmi rád vrátil do Sýrie. Chce tam bojovat za svobodu v barvách milic YPG. „Chci si otetovat ruku znaky a vlajkou Kurdistánu,“ píše Mirek, nad jehož chováním mnozí kroutí hlavou. Jedním z nich je například bývalý náčelník Generálního štábu Armády ČR Jiří Šedivý.

    Není tomu dlouho, co Markéta a Miroslav Všelichovi na společném Facebooku zavzpomínali na to, jakou hrůzu museli každý den zažívat v tureckém kriminále. 

    Do basy se český pár dostal za spolupráci s bojovníky kurdských milic YPG, které Turecko považuje za teroristickou skupinu.

    „Vzali mi všechno, co mohli. A vyhráli. S takovým pocitem jsem před rokem opouštěla Turecko,“ zavzpomínala Všelichová, která se o pobytu v kriminále chystá vydat knihu.

    „Být čtyři roky na deseti metrech čtverečních, klečet na kolenou, když někdo dojde, nebo budeš bit. Nebo když ti zapálí strážníci skříň a vše rozkopou a nechají tě tam dusit se v kouři a plamenech. To nikdo nevidí. Já byl v horách bez teplé vody,“ přidal se manžel Miroslav.

    Uplynulo pár týdnů a Všelicha na sociální síti uvedl, že by se i tak do Sýrie jednou velmi rád vrátil a bojoval tam za svobodu „své země“.

    „Myslím na Rojavu a každý den sním o tom, že se do mé krásné země opět vydám a budu bránit tu krásnou svobodu, kterou SDF/YPG hájí,“ napsal Všelicha.

    „Chci si otetovat ruku znaky a vlajkou Kurdistánu,“ dodal Miroslav, který po svých kamarádech chtěl doporučení na dobrého tatéra, jenž by ho ale otetoval pouze za cenu barev.

    Šedivý: Hrozí trestní stíhání, Turci se s ním mazat nebudou!

    Kromě tipů na tatéry se však Všelicha dočkal také několika peprných názorů. 

    Jeho touhu po návratu do Sýrie vůbec nechápou nejenom diskutéři na sociální síti, ale také bývalý náčelník Generálního štábu Armády ČR Jiří Šedivý, jehož Expres.cz oslovil.

    „Že by se někdo dobrovolně chtěl vrátit tam, kde zažil takové útrapy... To je něco naprosto mimořádného, nepamatuji, že bych takový příběh někdy zažil. Pokud by chtěl odejít, a jak on říká bojovat za Kurdy, je potřeba to zvážit i po stránce právní, protože Kurdistán není stát a v takovém případě by se mohlo stát, že bude trestně stíhán,“ připomíná Šedivý.

    „Morální nebo materiální podpora by se měla vyjádřit. Vím, že jsme poskytovali munici a podobně, ale organizovat přímo účast českých občanů bojujících za kurdská práva v legální neteroristické části, to si myslím, že tak daleko bychom jít neměli,“ dodává generál Šedivý.

    Podle Šedivého by si Všelicha měl dát velký pozor na to, aby nebyl znovu zadržen. Pokud by se dostal za napomáhání kurdským milicím YPG opět do tureckého kriminálu, cesta ven už by byla mnohem složitější.

    „V takovém případě by se k němu Turecko chovalo mnohem přísněji a nějaký návrat před vykonáním výkonu trestu by asi nemohl očekávat,“ soudí Šedivý.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 6:27 středa 20. dubna 2022. Anketa je uzavřena.

    • Trapas
      36
    • Haha
      7
    • Super
      6
    • Tvl
      5
    • Cože
      3
    • Sladký
      1