Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Čejková o pohádkovém platu: Všechno je prý jinak! Kolik doopravdy dostává?

    S pohádkovým platem Mirky Čejkové je prý vše jinak! | foto: MAFRA

    Má být běžnou mediální poradkyní, jenže na její měsíční honorář dře spousta obyčejných Čechů klidně i rok. Jak minulý týden zjistila MF DNES, Mirka Čejková si ve službách ministra zemědělství Jiřího Milka vydělá 181 500 korun měsíčně, výčet jejích povinností se však oproti běžným poradcům nijak zvlášť neliší. Podle bývalé moderátorky je ale vše jinak a ve skutečnosti z pohádkového platu inkasuje mnohem méně peněz! Jak je to možné?

    Se zjištěním, že na výplatní pásce mediální poradkyně ministra zemědělství Milka Mirky Čejkové něco nesedí, přišla minulý týden MF DNES. Sám Milek se vzápětí snažil tučný honorář své společnice vysvětlit, jenže výčet vesměs běžných úkonů tiskového poradce veřejnost nijak nepřesvědčil.

    Jak to tedy s pohádkovou výplatou 181 tisíc korun měsíčně je doopravdy? Sama Čejková v rozhovoru pro Blesk vysvětlila, že ve skutečnosti takovou částku zdaleka nepobírá!

    „Pracuji ve firmách jako konzultant na řízení, strategickou komunikaci, strategický rozvoj a tak dále. I z toho důvodu jsem byla 21. prosince oslovena, zda bych nepřišla na ministerstvo zemědělství k ministrovi, abych mu v tomto pomohla. On je člověk z praxe a s věcmi, jako jsou média, zkušenost neměl,“ vysvětlila nejprve Čejková, jak přesně se k lukrativnímu džobu dostala.

    „Služební zákon nějakým způsobem betonuje ten stav a ukázalo se, že je zapotřebí víc práce. Tak jsem ji vykonávala. Dostala jsem smlouvu na dohodu o pracovní činnosti, na kterou jsem inkasovala částku 75 tisíc za dva a půl měsíce. Teď přišla smlouva, která byla dohodou, že to bude pokrývat stejně, jen s nějakou rezervou,“ prozradila bývalá moderátorka, která za svou kariéru vystřídala hned několik televizí.

    „Řekli nám, že je to standardní smlouva, která se dává s nějakým horním limitem. Ale v rámci té smlouvy nebyla vyplacena žádná faktura, teď budou dávat teprve první. Oni věděli, že to tak není, věděli, jaké jsou tam faktury, ale stejně to takhle uveřejnili,“ postěžovala si na článek, který o její záhadně vysoké gáži vyšel.

    „Je to smlouva externí. Takhle to bylo vysvětlené, že už byly nějaké věci, které jsem zařizovala i v rámci kontaktů pro ministra, také jsme letěli do Bruselu na nějaké jednání. Oni to vysvětlovali tak, že takhle je to běžné, že se podíváme na to, kolik to je normálně, a bude se to nějakým způsobem redukovat. Řekla jsem: Dobře, budu účtovat podle toho, co se děje, podle toho to nastavíme,“ prozradila, jak přesně má její smlouva fungovat.

    Milek: Ušetřil jsem!

    Smlouvu Čejková podepsala na tři měsíce, protože je ve hře varianta, že ministr Jiří Milek nebude nadále rezort zemědělství řídit. On sám zatím ve své budoucnosti jasno nemá. „S panem Babišem jsem mluvil v neděli a řeč o tom, kdo a jak dlouho na kterém rezortu bude, nebyla,“ vysvětlil.

    Ministr zemědělství Jiří Milek, pro kterého Čejková pracuje.

    Prozradil také, že podpisu lukrativní smlouvy pro Čejkovou předcházelo propuštění zaměstnanců, na kterém výrazně ušetřil. 

    „Přišel jsem na ministerstvo zemědělství a propustil jsem asi 10 lidí, kteří měli dohromady odměnu asi 800 tisíc korun. Já jsem si přijal dva lidi, kteří mají dohromady asi 140 tisíc korun měsíčně odměnu. Ta úspora je patrná. Řešil jsem to tak, jak bych to řešil v jakékoliv firmě,“ vysvětlil.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 22:47 středa 8. srpna 2018. Anketa je uzavřena.

    • Haha
      37
    • Trapas
      22
    • Super
      13
    • Cože
      9
    • Sladký
      9
    • Tvl
      8