Že je Putin je psychopat, vím dávno, říká Topolánek: Před 13 lety mluvil jinak...

Expremiér Mirek Topolánek pro Seznam Zprávy zavzpomínal na setkání s Vladimirem Putinem, s nímž se v roce 2009 setkal na jeho dače. V rozlehlém venkovském sídle s ním strávil několik hodin. Prý už tehdy pochopil, že je psychopat. V té době o něm však mluvil úplně jinak. „Je velmi silná osobnost. Já jsem si s ním rozuměl. Ale neznamená to, že jsem s ním ve všem souhlasil,“ svěřil se tehdy s tím, že ruský prezident dokonce snesl jeho specifický humor.

„Strávili jsme na Putinově dače, v jeho obrovském sídle, asi pět hodin, z toho dvě hodiny jednání a tři hodiny jsem s ním mluvil mezi čtyřma očima. Už tehdy jsem jednoznačně pochopil, že to je psychopat, což ale většina těchto lidí bývá…,“ svěřil se Mirek Topolánek v rozhovoru pro Seznam Zprávy s tím, že jednání s ním bývala tvrdá.

„Hlad ruského vůdce Putina se vystupňoval až do této agresivní války, nicméně jde pořád o totéž: udržet Evropu v závislosti na Rusku. Putin se tím nikdy netajil,“ doplnil.

„Udivuje mě překvapení západních lídrů, že to neočekávali. Nemyslím válku, ale to, že bude chtít Putin zpátky svoji zájmovou zónu, že bude chtít znovu ovládnout další území, vytvořit velké Rusko a zasednout u jednoho stolu s velkými kluky, přestože ekonomicky je dnes Rusko chudá země,“ doplnil expremiér, který s ruským prezidentem jednal o plynové krizi v roce 2009 coby šéf českého předsednictví Evropské unie.

Vladimir Putin je psychopat, říká Topolánek.

„Není s ním žádná řeč,“ doplnil ještě Topolánek.

Sluší se proto připomenout, jak o Putinovi mluvil v roce 2009, když se z Ruska vrátil.

„Je to velmi silná osobnost. Mnozí mluví téměř o kultu osobnosti, říká se, že je to nový ruský car. Tím, že jednání bylo od počátku velmi otevřené a velmi bezprostřední, jsem cítil obrovskou sílu, která z něj vyzařuje, protože se opírá o Rusko. Opírá se také o velmi silnou vnitřní osobnostní stránku,“ řekl v rozhovoru pro Právo.

Exšéf ODS Miroslav Topolánek

„Navíc snese Topolánkův specifický humor. Dokonce bych řekl, že vznikaly situace, které jsou těžko popsatelné. Já si s ním rozuměl. Neznamená to ale, že jsem s ním ve všem souhlasil. Na spoustu věcí jsem mu říkal větu: Pane premiére, my, Češi, takto vůbec neuvažujeme,“ nechal se slyšet bývalý český premiér.

„Myslím, že je to člověk s velkou vůlí, detailně znal problém. Dalo se s ním mluvit i o odborných, technických aspektech. Byla to naprosto unikátní příležitost,“ doplnil ještě.

Mirek Topolánek takřka vždy ví...

Možná by příště stačilo říct, že se v Putinovi zkrátka spletl, tak jako většina lidí. Ale že je Putin psychopat, zní v současné době mnohem lépe a více „chlapácky“, navíc se to může, nebo spíše musí, protože to teď dělají všichni. Teď se nenosí říkat, že jsme s ním potřebovali být zadobře.

Je více než jasné, že krátce po jednání s ruským prezidentem se vynášení osobních soudů a prvních dojmů jaksi nehodí, nehledě na to, že by to ekonomickým ani bezpečnostním zájmům Česka nijak neprospělo, když se mluvilo o ruském plynu pro Evropu. 

Politikům neprospěje ani nově nabyté hrdinství a „jávámtoříkalismus“ nebo „jásitomyslelismus“, stejně jako poukazování na ostatní, kteří se s Putinem dříve „zapletli a teď za to musí pykat“.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 10:21 úterý 5. července 2022. Anketa je uzavřena.

  • 72
  • 25
  • 23
  • 8
  • 7
  • 5