Mirek Topolánek přiznal možný důvod ke kandidatuře: Obrovské dluhy!

Prezidentský kandidát Mirek Topolánek je ohledně svého případného zvolení optimistický. Statistiky mluvící o jeho nepřijatelnosti coby prezidenta pro tři čtvrtiny voličů ho nijak neznepokojují a podle jeho vlastních průzkumů to prý není tak zlé. A pokud jste přemýšleli, proč se zrovna tento téměř zapomenutý expředseda vlády do volebního boje pustil, nabízí se řešení. Velká zadluženost.

Mirek Topolánek má o své osobě zcela jiné mínění, než jak ho vyobrazují některá média. Jako do sebe zahleděného představitele korupčních praktik v politice se nevidí. A dokonce o sobě dokáže hovořit v superlativech, až by měl nezaujatý pozorovatel pocit, že jde o světce nebo alespoň o Mirka Dušína.

„Jsem čestný a rovný člověk. Když to lidé nepochopí, tak mě nebudou volit. Nejsem politik, který přišel po revoluci a dodnes si drží nějaké funkce. Všichni lidé, kteří se mnou dělali, vám potvrdí, že jsem přímočarý, rovný a čestný. Povědomí o tom, že to není pravda, je mediální záležitost,“ postěžoval si a poplácal po zádech zároveň v rozhovoru pro Hospodářské noviny.

Prezidentský kandidát je napojený na mnohamilionový majetek, zejména v realitách. Jemu samotnému samozřejmě nic nepatří, na svém účtě má pouze několik set tisíc korun a veškeré bohatství je v držení firmy TopTal21, v níž je jednatelkou jeho manželka Lucie, dříve Talmanová.

Ačkoliv pan Mirek novinářům slíbil, že do prezidentské volby přizná veřejně veškerý svůj majetek, dosud se tak nestalo. A zřejmě ani nestane. Prý má na stole takový nepořádek, že se v tom všem nevyzná. Chtěl by, ale nejde to.

„V posledních letech vydělávám opravdu hodně. Moje příjmy jsou prokazatelné. Navíc jasně deklaruji, že mám ještě nesplacenou hypotéku, byt ve Špindlu plně na úvěr a ještě nedoplacený úvěr z toho bytu, ve kterém bydlím, takže jsem poměrně zadlužený. Mohl jsem to možná zaplatit, ale to bych nemohl vůbec žít,“ uvedl ke svým majetkovým poměrům. Nabízí se úvaha, zda by v prezidentské funkci nechtěl zvětšit svůj vliv, který by mu od dluhů postupně pomohl. Ale fuj!

Mirek Topolánek se bije v prsa a možná i lituje, že na rozdíl od Andreje Babiše a jemu podobných nestačil podezřele zbohatnout v dobách divoké privatizace.

„Já jsem nebyl u prvních, druhých vln privatizace, nebyl jsem v politice v divokých 90. letech. Všichni tihle lidé, jako je Babiš, v té době zbohatli, já ne. Já jsem normálně poctivě pracoval,“ uvedl předseda Teplárenského sdružení.

On sám podle svých slov přišel do politiky v době, kdy už bylo vše zprivatizováno a rozebráno. „Nebyl jsem v politice dlouho, po poměrně nesmyslném shození mé vlády během předsednictví Evropské unie jsem se zase vrátil do profesního života,“ sdělil Topolánek, jenž podle svých slov v současné době je zadlužený – dluží asi 18 milionů korun.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 12:15 pátek 13. dubna 2018. Anketa je uzavřena.

  • 74
  • 31
  • 10
  • 8
  • 7
  • 6