Demokraté z Minneapolisu jsou pro smích: Odklepli zrušení policie, teď mají průšvih s kriminalitou

Městská rada Minneapolisu, ovládaná Minnesotskou demokratickou zemědělskou stranou práce, už snad nemůže být více pro smích. Když po smrti George Floyda odhlasovala nahrazení místní policie jakýmisi sociálními pracovníky z řad komunity, svět věštil, že tamní ulice brzy zachvátí chaos. A světe, div se, na posledním zasedání minnesotští demokraté grilovali policejního šéfa, jak je možné, že v ulicích města řádí gangy, loupí se za bílého dne a statistika počtu vražd nebezpečně stoupá.

Rada si rozpuštění policie a její nahrazení pracovníky jakési veřejné bezpečnosti z řad minneapoliské komunity jednohlasně odklepla počátkem června. 

Ještě k tomu odhlasovala návrh na odebrání příspěvku ve výši jednoho milionu dolarů, který policie dostávala na chod z městské kasy.

Šéfka městské rady Minneapolisu Lisa Benderová a její kumpáni

Rozpuštění policie ještě nevešlo v platnost, policisté ovšem záměr vzali zaprvé jako kudlu do zad, zadruhé je čeká nejistá budoucnost, a tak jich více než stovka dala výpověď. Další si vybrali dlouhodobou dovolenou a ti, kteří zůstali, se zkrátka bojí zasahovat.

Výsledek? Teď, po čtvrt roce, si ta samá městská rada předvolala policejního šéfa Arradonda a její členové ho dvě hodiny grilovali a domáhali se vysvětlení, jak je možné, že v ulicích města tak silně vzrostla kriminalita.

Takto to vypadalo v Minneapolisu několik týdnů po smrti George Floyda.

Obyvatelé si podle členů rady stěžují na to, že za bílého dne dochází k loupežím, násilným útokům, případům žhářství, dokonce i k nelegálním závodům, které končí často tragicky, ke střelbě a především k vraždám. Těch už bylo za letošní rok v Minneapolisu mnohem více než za celý rok 2019.

„Obyvatelé se nás ptají, kde je policie. V současnosti je to jediný orgán, který je schopen zajistit veřejnou bezpečnost. Lidé spoléhají na policii. Říkají ale, že policisté nikde nejsou,“ vyčítal Arradondovi drze člen rady a demokrat Jamal Osman.

Protesty v USA se začínají vymykat kontrole, politici už mluví o možnosti...

Situaci trefně glosoval Lacy Johnson, republikánský kandidát na minnesotského kongresmana, který ve volbách vyzve Ilhan Omarovou, političku somálského původu kandidující právě za Minnesotskou demokratickou zemědělskou stranu práce, jejíž členové mají pod palcem městskou radu.

„Pokrytectví a neúspěch, které v této městské radě vidíme, jsou šokující a hluboce znepokojující. Teď se ošívají a obviňují statečné důstojníky ze situace, kterou sami vytvořili,“ řekl Lacy pro kanál Fox News.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 12:00 neděle 17. ledna 2021. Anketa je uzavřena.

  • 264
  • 50
  • 36
  • 35
  • 31
  • 30