Covid útočí na seniory, nemocnice se plní, příští týdny budou krušné, říká Prymula

Křivka počtu nakažených i těch, kteří s nemocí covid-19 musejí do nemocnice, roste, stejně i zemřelých. Podle ministra zdravotnictví Romana Prymuly bude růst pokračovat dalších deset dní až dva týdny. Stoupá i tlak na zdravotní systém, který se projevuje „nárůstem zásahu zranitelných skupin obyvatel“. „To je něco, co jsme na jaře neměli,“ řekl k tomu.

V souvislosti s aktuálními čísly a vývojem pandemie koronaviru v Česku ministr zdravotnictví Roman Prymula nevyloučil, že se povinnost nošení roušek rozšíří i venku. Zatím je lidé musejí nasazovat jen na zastávkách MHD. Přitvrzení celkových opatření připustil ministr i v souvislosti s tím, že asi deset procent občanů omezení nedodržuje.

Prymula zatím neplánuje vyčlenit otevírací hodiny v obchodech s potravinami a drogeriích pro seniory jako na jaře. Podle něj to bylo složité a v mnoha případech se to minulo účinkem, protože starší lidé beztak nakupovali i v hodiny, kdy do obchodů chodili všichni.

Ředitel Ústavu zdravotnických informací a statistiky Ladislav Dušek informoval, že oproti jaru prudce přibývá nemocných mezi seniory, kteří častěji potřebují být hospitalizováni.

„V posledních dvou týdnech, hlavně v tom posledním, pozorujeme velký nárůst pozitivně diagnostikovaných seniorů. V některých regionech z velkých sociálních a sociálně zdravotnických zařízení. To je samozřejmě záruka budoucího tlaku na nemocniční systém,“ varoval Dušek, který zmínil další vážný problém, s nímž se zdravotní systém potýká.

„Velkým problémem je pozitivní zdravotnický personál. Nakažených zdravotníků evidujeme přes 6200,“ dodal podle iDNES.cz ředitel zdravotnických statistik Dušek. Z toho je 1300 lékařů a 2700 zdravotních sester.

Celkem je v nemocnicích 3002 infikovaných covidem, z toho 479 na jednotkách intenzivní péče, sdělil předseda České společnosti anestezie, resuscitace a intenzivní péče Vladimír Černý. Dále upozornil, že ne vždy jde člověka s covidem-19 zachránit.

„Jako to platí i u ostatních jiných infekčních onemocnění, nelze bohužel u mnoha pacientů smrti ani přes maximální nastavenou léčbu zabránit. Rozhodně smrt pacienta na covid není důsledkem selhání systému nebo jednotlivce. Jediným možným a nejúčinnějším způsobem prevence počtu úmrtí na covid je ochrana rizikových skupin a lidí,“ doplnil Černý.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 13:36 sobota 13. února 2021. Anketa je uzavřena.

  • 23
  • 22
  • 18
  • 16
  • 14
  • 14