Oblíbené tuzemské „kratochvíle“ v ohrožení: Alkohol podraží, cigarety zmizí úplně!

Pohoda, klídek a tabáček? Pivo levnější než nealko? To se musí změnit! Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch pro cigarety a neřízenou konzumaci alkoholu nemá příliš pochopení. Češi tak budou muset sáhnout hlouběji do kapsy a v dlouhodobějším horizontu si najít nějakou jinou „zábavu“, než je kouření cigaret.

Nalijme si čistého vína, Češi pijí jak duhy. Žádná oslava nebo společenská příležitost se bez alkoholu neobejdou, opilost je vnímána jako něco „vtipného a zábavného“, o tom, že pivo je stále nejlevnější variantou hašení žízně ani nemluvě. 

„Ono to není jenom o zdražení, je to o tom, že musí být ještě větší sankce na ty hospodské, kteří nalévají mladistvým, musí být přísnější kontroly a tak dál,“ uvedl v rozhovoru pro XTV.cz ministr zdravotnictví Adam Vojtěch.

„Alkohol bezesporu způsobuje mnohá onemocnění, a pokud děti začnou pít v raném věku, tak ty důsledky mohou být poměrně závažné,“ uvedl dále ministr, který naštěstí pro vášnivé pijany mluví spíš o pozvolném zdražování. Co se cigaret týče, má za to, že jim zazvoní umíráček.

„Možná, že když se podíváme za deset dvacet let, tak se cigarety už vůbec prodávat nebudou. Je jasné, že kouření se omezuje a možná za dvacet let lidstvo dospěje k tomu, že se cigarety přestanou prodávat zcela,“ předpověděl ministr.

„V nějaké delší době se možná řekne, že se cigarety prodávat nemají, že to bude podobné jako s marihuanou,“ doplnil člen vlády.

Spíše než zdražování musí nastoupit hlavně výchova ke střídmému pití. Už čtyřleté děti dostávají z legrace ochutnat pivo, rodiče se před nimi příliš nežinýrují, a tak už v dětství vidí, že popíjení alkoholu je stejně normální jako mytí rukou po použití toalety. Opilý strýček je zdrojem vítané zábavy na celý večer, podobně jako „soutěž“ v pití piva, která je vyvrcholením setkání dobrovolných hasičů v Horní Dolní.

Samostatnou kapitolou jsou třeba dětské sirupy s příchutí Piňa Colada nebo Mojito. Je třeba už dětem říkat, že existují alkoholické koktejly a „hrát si“ na ně?

Co film nebo seriál, to minimálně jedna hlavní postava, která problémy řeší tím, že si dá šest piv nebo pár panáků. Ukazovat alkohol jako recept na světobol a všechny chmury, to je zhoubnější než víno v akci!

Dokud se Češi nenaučí pít, nepomohou ani zákazy, ani vyšponované ceny. Když ale sportovci, politici i umělci „kalí“ bez obav a celkem veřejně „extraligu“ a ještě se tím chlubí, vyvíjet tlak na mladistvé je házení hrachu na zeď.

A když jsme u těch cen, argumenty, že je alkohol v Česku příliš levný, neobstojí. Kromě Skandinávie, USA nebo Austrálie stojí alkoholické nápoje známých značek (ne samohonky, po kterých oslepnete) všude po světě zhruba stejně jako v Česku, podobné je to s vínem.

I v supermarketu v podhůří rakouských Alp najdete v regálech lahve vína, co vyjdou o pár desítek korun levněji než jejich identické „sestry“ na pultech českých obchodů.

Jediné, v čem je místní spotřební nápojový koš nepřekonatelný, jsou ceny piva. To je v Česku prostě nejlevnější (a nejlepší). A ještě dlouho bude...

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 1:06 pondělí 7. ledna 2019. Anketa je uzavřena.

  • 34
  • 31
  • 12
  • 12
  • 9
  • 7