Ministr vnitra Chovanec dal hlavu na špalek: Nesmí sem ani jeden uprchlík!

Na středečním programu jednání úřadu vlády ČR je téma uprchlických kvót a místopředseda ČSSD a ministr vnitra Milan Chovanec má jasnou představu, se kterou se zúčastní. Rozhodně nedoporučí přijímat migranty podle evropských kvót. Pokud by se k tomu přesto vláda rozhodla, opustí svůj ministerský úřad.

„Přerozdělovat si migranty v rámci Evropy a házet si je jako horký brambor je Kocourkov a na tom se odmítám podílet,“ říká Chovanec v rozhovoru pro Právo.

„Nepředpokládám žádné přijímání migrantů, protože ten systém je nastavený špatně, kvóty nefungují. Vláda od nás dostane zprávu, ve které je podrobně popsán ten stav, tak jak je.“

Milan Chovanec argumentuje také tím, že země, které kvóty plní, jako je například Lucembursko nebo Portugalsko, už migranti dávno opustili a zamířili do zemí, o které mají zájem jako Německo nebo Rakousko.

Česká republika patří mezi země EU, které kritérium jednoprocentního množství přijmutých uprchlíků neplní, a jak uvedl evropský komisař pro uprchlíky Dimitris Avramopulos, vystavujeme se tak s Polskem a Maďarskem postihu.

Dosud jsme totiž přijali pouze 12 migrantů z předepsaných 2703 lidí a navíc se ČR dobrovolně zavázala přijmout dalších 1100. Podle Chovance jsou důvodem přísné bezpečnostní prověrky, ve kterých hodlá pokračovat a spojuje s tímto postupem i svou další ministerskou kariéru.

„Pokud budu ministr a pokud mi vláda nechá možnost věc tímto způsobem řídit, tak z bezpečnostních prověrek lidí neustoupíme ani o píď. Je možné, že mě na vládě přehlasují. A pokud se to stane, tak já tohle dělat nebudu a půjdu pryč. Jestli mě donutí sem někoho bez jakékoli prověrky brát, tak to bude beze mě.“

Držet kohokoliv na území státu, kde nechce být, odporuje prý evropským zásadám o volném pohybu osob. Podle Chovance se určitě vyplatí raději zaplatit pokuty, které nám EU za nesplnění předepsaných kvót, než uprchlíky přijmout. Říká, že přijímání cizinců je příliš nebezpečné a takové riziko odmítá podstupovat. Jsou v tom i politické důvody.

„Nebudu sem brát stovky lidí bez prověrky. Když odhlédnu od toho, že je to naprostá politická sebevražda, a od toho, že tu zemi nemůžeme přece rozvrátit, tak já se tady tři roky něčemu bráním, tři roky dostávám přes držku v Evropě, poslouchám řeči o tom, že jsme divní Východoevropani, abychom se nakonec zlomili a vzali lidi jen proto, aby jich půlka zdrhla, a pak jsme si je házeli s Němci přes hranice další rok?“ ptá se emotivně ministr vnitra Milan Chovanec.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 9:31 čtvrtek 28. září 2017. Anketa je uzavřena.

  • 54
  • 10
  • 7
  • 4
  • 4
  • 4