Miloš Zeman: Česko je bohužel země patologické nenávisti a závisti. A pochválil Havla!

Letos to bylo jiné. Žádní herci a zpěváci, jejichž ocenění obvykle rozdělí společnost na dva tábory. Pouze Josef Zíma byl oceněn. Dokonce jsme se obešli bez přísného a politicky zabarveného projevu či pichlavých bonmotů z úst prezidenta Miloše Zemana. Předávání státních vyznamenání se neslo v poklidném a důstojném duchu. Prezident vyznamenal Václava Klause a vzpomenul s úctou na Václava Havla. Na závěr své řeči projevil přání, aby Česká republika nebyla zemí nenávisti a závisti!

Rekondiční pobyt v Ústřední vojenské nemocnici sice Miloši Zemanovi prospěl, ale nevyléčil jej. Prezident tak s vypětím všech sil i s podporou své choti Ivany došel až k pódiu, kde měl přednést svůj očekávaný projev.

Nedokázal se ale již spolehnout na to, že mu dolní končetiny neselžou.

„Doufám, že mi prominete, že projev provedu kvůli intenzivní bolesti nohou vsedě. Pevně doufám, že to za rok bude lepší,“ uvedl Zeman.

Miloš Zeman tak poprvé přednesl svůj projev vsedě. Hned v úvodu píchl do ekologické aktivistky Grety Thunbergové, když oznámil, že ocení Čechy, již zanechali v naší zemi stopu, nikoliv uhlíkovou.

Poté už se prezidentova slova nesla ve smířlivějším tónu, než jak jsme u něj zvyklí. Vysvětlil také, proč znovu oceňuje Jaromíra Jágra.

„Pokud někdo dostává státní vyznamenání, měla by to být vždy první třída. Jednak se necítím kompetentní, abych rozhodoval o začlenění do tříd, jednak jak ukazuje příklad pana generála, ty nižší třídy mohou být vnímány poněkud ponižujícím způsobem,“ sdělil Zeman, který si tak rýpl do svého předchůdce Václava Klause, jenž Jágrovi před devíti lety udělil medaili Za zásluhy II. stupně. 

Řádem bílého lva dnes prezident Miloš Zeman vyznamenal podnikatele Jana Antonína Baťu, někdejšího vídeňského starostu s československými kořeny Helmuta Zilka či svého předchůdce Václava Klause.

Nejvyšší státní vyznamenání propůjčil válečným veteránům Emilu Bočkovi, Josefu Ocelkovi a Jaroslavu Selnerovi.

Řád bílého lva obdržel i bývalý slovenský prezident Rudolf Schuster a československý generál justiční služby Bohuslav Ečer.

Zeman vyznamenal také zpěváka Josefa Zímu, který ačkoliv má velké problémy s chůzí, pro ocenění si došel osobně.

Zeman ve svém projevu rovněž vyzdvihl zásluhy Václava Havla, jenž se spolu se svými spolupracovníky podílel na jednání s komunistickým režimem. 

„Jednání, které bylo úspěšné, aby nebyla rozbitá jediná tabulka a prolitá jediná kapka krve,“ řekl prezident.

Vytkl ale, že se na některé lidi, kteří se na sametové revoluci podíleli, zapomíná.

„Tito lidé jsou často upozaďováni a nahrazováni někým, kdo buď byl vůči této revoluci naprosto lhostejný, nebo stál proti ní. Dovolte mi uvést alespoň jeden jediný příklad. Existuje muž, který má ten rekord, že podepsal Antichartu dvakrát. S týdenním odstupem. Tento muž, pilný antichartista, nedávno dostal stříbrnou medaili Senátu. A tentýž Senát nedávno odmítl signatářku Charty 77 kandidující do Rady Ústavu pro studium totalitních režimů. Václav Havel by řekl: To jsou paradoxy,“ sdělil Zeman na závěr své řeči, již z první řady poslouchala i jeho dcera Kateřina, která se v Česku zdržuje nezvykle dlouho.

Je na ní ale vidět, že jí pobyt doma prospívá, působí blahobytně a spokojeně. Do sálu ji doprovodil hradní kancléř Vratislav Mynář, zatímco jeho žena Alex již seděla v první řadě. 

Na závěr své řeči Miloš Zeman vyslal poselství v podobě přání.

„Přeji České republice, aby byla nikoliv zemí nenávisti, často patologické na sociálních sítích, aby nebyla zemí závisti. Přeji České republice, aby byla zemí úspěchu,“ ukončil prezident republiky.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 21:05 úterý 25. února 2020. Anketa je uzavřena.

  • 113
  • 90
  • 46
  • 44
  • 44
  • 39