Jindřich Forejt se pustil do Mynáře: Je jako aktivista, vytváří chaos. Vůči Zemanovi musí být loajální

Celkem čtrnáct let strávil Jindřich Forejt ve službách prezidentů Václava Klause a Miloše Zemana, většinu z toho jako šéf odboru protokolu. Na to, co se kolem hlavy státu v posledních dnech odehrává, se mu prý nedívá dobře. Styl komunikace kancléře Vratislava Mynáře i dalších „hradních pánů“ by se podle Forejta Zemanovi, jak ho znal, vůbec nelíbil.

Bývalý hradní protokolář promluvil v pořadu 360° Pavlíny Wolfové na CNN Prima News. Řeč přišla pochopitelně i na video s Milošem Zemanem podepisujícím svolání Poslanecké sněmovny, které je předmětem diskuzí a kritik.

Podle Forejta záběry očividně vznikly za účelem dokázat, že je prezident schopen alespoň něco podepsat. Zda to bylo nutné a vhodné, je podle experta na etiku na pováženou.

Jindřich Forejt na CNN Prima News

Na kancléři Vratislavu Mynářovi každopádně Jindřich Forejt nenechal nit suchou. Podle něj nehájí zájmy prezidenta Zemana, ale hlavně sám sebe.

„Mně připadá zvláštní jedna věc. Ani jednou jsem na tiskových konferencích pana Mynáře neslyšel základní kázeňskou a nejpodstatnější větu, která by měla třeba znít: Na základě pověření prezidenta republiky vám nyní pustím video,“ podivuje se Forejt.

Hradní kancléř Vratislav Mynář a ředitel protokolu Forejt nikdy kamarádi nebyli.

„Ani nevím, jestli prezident o těchto krocích ví. Nejenže by o tom měl vědět, ale také by měl tyto věci schválit a rozhodovat o nich,“ dodává s tím, že Mynář každým výstupem spíše vytváří chaos, než aby objasnil situaci kolem Zemana.

Protokolář Forejt s prezidentem Zemanem

Mynář by podle Forejta měl být maximálně loajální vůči prezidentovi a působit jako mediátor, nikoliv ze sebe dělat hlavní postavu. 

Správně se podle něj nechová ani tiskový mluvčí Jiří Ovčáček. Zeman podle Forejta sám dobře zná pasáže bible, ale rozhodně by s veřejností nekomunikoval citováním žalmů, za což je právě Ovčáček ostře kritizován.

„Víte, řekl bych, že Miloš Zeman, jakého jsem znal, není Miloš Zeman roku 2021. Prezident, kterého jsem znal dobře, by nepřipustil, aby se šířily takové zprávy i ze strany kanceláře. Myslím, že to, co se momentálně děje, by mu nebylo příjemné,“ kroutí Forejt hlavou.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 15:43 neděle 20. února 2022. Anketa je uzavřena.

  • 32
  • 8
  • 6
  • 3
  • 3
  • 2