Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Šiřitelé dobra a protikandidáti Zemana: 5 důvodů, proč mu jen pomůžou vyhrát

    Před prezidentskými volbami příští rok přibývá osobností, které chtějí kandidovat proti Miloši Zemanovi. Možná to budou právě jeho protikandidáti, kdo mu pomůže obhájit mandát. | foto: koláž Expres.cz

    Už jen rok zbývá do prezidentských voleb, ve kterých si Česko podruhé přímou volbou zvolí hlavu státu. Zatímco současný prezident Miloš Zeman stále ještě oficiálně nepotvrdil, že bude opět kandidovat, jako houby po dešti se začínají objevovat osobnosti, které se mu hodlají ve volbách postavit. Ty spojuje kromě antipatií k Miloši Zemanovi i to, že mu nejspíše svým počínáním společnými silami pomohou mandát obhájit.

    1. Přehlídka neznámých

    Zemanovi by se chtěl ve volbách postavit nejen Michal Horáček, ale například i Marek Hilšer, Petr Kolář, Jiří Drahoš nebo Igor Sládek. Že jste kromě Horáčka o nikom z nich neslyšeli? Nejste zdaleka sami.

    Současný předseda Akademie věd Jiří Drahoš, asi nejchytřejší protizemanovský kandidát, kterého nejspíše neznáte.

    Deník MF DNES uspořádal mezi lidmi anketu, ve které zjišťoval, zda Češi vůbec znají jména prezidentských kandidátů a jsou je schopni poznat podle fotografie. Jak asi správně tušíte, většina respondentů poznala pouze Horáčka a to ne kvůli jeho působení v politice, ale díky umělecké kariéře.

    2. Jeden „Nezeman“ vedle druhého

    Ač kandidátů, kteří se chtějí postavit v prezidentské volbě Miloši Zemanovi přibývá, stále se ještě nepodařilo nalézt žádného, který by Česku dokázal nabídnout něco jiného, než to, že není Milošem Zemanem. Horáček alespoň představil jakousi obecnou programovou vizi, zbytek potenciálních vyzyvatelů nedokázal dát dohromady ani to.

    Lékař Marek Hilšer - Zemanův protikandidát, který nemá rád Zemana, Putina a rád se svléká.

    Bývalý diplomat Petr Kolář přiznává, že chce kandidovat jen proto, že kandiduje Zeman. Ani lékař Marek Hilšer se netají tím, že jeho motivací je sesadit Zemana. Skoro se zdá, že kdyby uchazeči o prezidentské křeslo neměli Miloše Zemana, tak by si ho museli vymyslet. A to je na aspiranty na nejvyšší post v Česku poněkud málo.

    3. Přesvědčování přesvědčených

    Pokud bychom se z úst Horáčka a spol. rozhodli vyfiltrovat veškerou kritiku a vymezování se proti Miloši Zemanovi, moc bychom toho od nich neslyšeli. Všichni mají nezbytný apel na dodržování lidských práv, demokracii a směřování Česka na Západ.

    Můžete protestovat, že Zeman není vaším prezidentem. Jenže on jím je a nejspíše bude i dalších 5 let.

    Čím více plejáda protizemanovských kandidátů říká, že nejsou jen kandidáty Pražské kavárny, tím více se jimi stávají. Městští liberálové a intelektuálové by volili víceméně kohokoliv, kdo není Zemanem a u těch to tak mají Zemanovi protikandidáti jisté a nemusí se ani moc snažit. Zemanovy voliče se jim ale přetáhnout nepodaří a těm nerozhodnutým také nemají moc co nabídnout.

    4. Roztříštění hlasů

    Asi největším problémem protikandidátů Miloše Zemana je to, že projevují naprostou neschopnost táhnout za jeden provaz a své ego upřednostňují před vyššími cíli. Prohlášení, že společně kandidují proti Zemanovi je sice hezké, realita je ale taková, že je Zeman možná převálcuje už v prvním kole.

    Na porážku svých oponentů nebude Zeman potřebovat kulomet. Jeho protikandidáti se „postřílí“ sami mezi sebou.

    Každý z jednotlivých kandidátů si nejspíše najde svou skupinku voličů, kterým bude sympatičtější než ostatní. Mezi sebou si tak rozdělí veškerá procenta těch, kteří by svůj hlas nedali Zemanovi. Čím více protizemanovských kandidátů bude, tím méně procent hlasů každý z nich obdrží. I kdyby byly hlasy pro a proti Zemanovi vyvážené, Zeman stále bude mít 50% a jeho protikandidáti pak po deseti a méně procentech.

    5. Zemanovci se chovají duchapřítomněji

    Ač se mnozí odpůrci Miloše Zemana považují jeho voliče a příznivce za jednodušší, minimálně v předvolebním klání se „Zemanovci“ chovají mnohem duchapřítomněji a minimálně se projevují tak, že to vypadá jako kdyby narozdíl od svých oponentů pochopili, jak se vyhrávají volby.

    Před pěti lety to Zemanovi vyšlo. Obhájí mandát i za rok?

    Zatímco protizemanovští voliči hledají každý toho svého ideálního kandidáta, politické subjekty, které by mohly vyslat do boje své osobnosti místo toho raději podpoří Miloše Zemana a spokojí se s jeho výhrou, která tak bude vlastně i výhrou jejich vlastní. Zatímco antizemanovci budou se svými kandidáty nadávat na to, jak je možné, že Zeman opět zvítězil, v táboře Zemanových příznivců se bude oslavovat s vědomím, že to byli právě protikandidáti, kteří pomohli Zemanovi stát se podruhé prezidentem.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 12:19 čtvrtek 15. června 2017. Anketa je uzavřena.

    • Super
      24
    • Trapas
      9
    • Cože
      8
    • Tvl
      7
    • Haha
      6
    • Sladký
      6
    Vybrali jsme pro vás

    Hanychová vzpomíná na minulost. V Kozičce jsem poprvé otěhotněla, naštěstí je Kryšpín zdravý, řekla

    Agáta Hanychová zavzpomínala na dobu, kdy poprvé otěhotněla. Mělo k tomu dojít při jednom večírku v pražském baru...

    Katastrofa na Majálesu? Lidé se brodili bahnem, někteří interpreti nemohli vystoupit. Pořadatelé se omlouvají

    V sobotu se v Hradci Králové konal první letošní Majáles. Podle návštěvníků šlo ale o velkou katastrofu. Lidé se...