Zeman byl při vánočním poselství v kondici. Demonstranty za klima poslal do školy

Od 16. prosince tráví v Lánech dovolenou, tu ale dnes přerušil, aby promluvil k lidu. Prezident Miloš Zeman přednesl svoje tradiční vánoční poselství. Mluvil v něm o tom, že Česká republika je úspěšná země, kterou ale brzdí pomalost. Prohlásil také, že pokud se z klimatické problematiky stává náboženství, pak on bude kacířem. A vyzval středoškoláky, aby proti klimatickým změnám protestovali v sobotu a v pátek se učili.

Prezident Miloš Zeman přednesl ze svého sídla v Lánech jako každý rok tradiční vánoční poselství. Bylo znát, že si právě užívá vánoční dovolené, působil ve skvělé kondici.

Zeman promluvil o politické situaci jak v zemi, tak i v celém světě. Českou republiku označil za úspěšnou, mrzí ho ale, že se vše řeší příliš pomalu.

„Naším problémem je pomalost. Pomalost soudních řízení, pomalost stavebních řízení a pomalost výstavby dopravní sítě,“ prohlásil a zároveň apeloval na příslušné ministry, aby zbytečné protahování napravili.

„Pokud jde o stavební řízení, jsme na krásném 162. místě na světě ze 180 států. Někde na úrovni Burkiny Faso a dalších afrických zemí,“ uvedl jako příklad. 

Pomalost soudních řízení zase demonstroval na případu Davida Ratha, který se táhl řadu let, ačkoliv byl jeho aktér chycen přímo při činu.

Prezident také prohlásil, že se ze žhavého společenského tématu klimatických změn stalo nové náboženství. A v takovém případě hodlá on být kacířem.

„Již miliony let se na naší planetě střídají teplá a chladná období. Uvádí se, že před několika miliony let dokonce byla průměrná teplota na zeměkouli o tři stupně vyšší, než je dnes. A nejsem si jist, zda rozhodujícím faktorem globálního oteplení je právě lidská činnost, a nikoli přírodní zákony, pohyb zemské osy a další kosmické vlivy,“ vysvětlil Zeman svůj postoj.

Přidal dokonce i vzkaz školákům podporujícím hnutí Fridays for Future, kteří během pátků právě proti klimatickým změnám a nečinnosti politiků protestují.

„Povšiml jsem si demonstrací středoškoláků proti klimatické změně. Přál bych si, aby demonstrovali v sobotu a aby v pátek byli ve škole,“ nechal se slyšet.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 13:33 pátek 24. dubna 2020. Anketa je uzavřena.

  • 342
  • 320
  • 46
  • 42
  • 42
  • 42