Zeman měl v Lánech lepší stromeček než loni. Jeho oblečení ale byla katastrofa

Prezident republiky Miloš Zeman pokračoval ve své tradici a místo novoročního projevu, který přednášeli jeho předchůdci, pronesl vánoční poselství. Stejně jako loni se Zemanův projev přenášel ze zámku v Lánech, kde seděl v místnosti se stromečkem a adventním věncem. Zatímco vánoční dekorace si letos prezident pořídil o mnoho hezčí než v loňském roce, jeho oblečení a prezidentská etiketa byly letos katastrofální.

Miloš Zeman jako prezident obnovil prvorepublikovou tradici a místo novoročních projevů začal k Čechům hovořit prostřednictvím takzvaného vánočního poselství. Výjimku neudělal ani letos a 26. prosince ve 13 hodin opět promluvil prostřednictvím rozhlasového, televizního i on-line vysílání.

Stejně jako v předchozích letech Zeman své vánoční poselství pronášel ze zámku v Lánech. Na navození vánoční atmosféry nechyběl nazdobený stromeček v pozadí a adventní věnec na stole. Možná že si Zeman vzal k srdci kritiku z loňského roku, kdy jeho stromeček vypadal dosti uboze, a na letošní výzdobě si dal více záležet.

Zatímco loňskému Zemanovu stromečku bylo vytýkáno, že je moc malý, má řídké větve a je chudě ozdobený pouze jednou barvou, letošní smrček v Lánech byl o poznání větší, košatější a ozdobený ozdobami v barvách české trikolory. Červená, modrá a bílá barva pak zdobily i adventní věnec na stolku po prezidentově boku.

Stromeček v Lánech byl letos pěkně košatý a bohatě a vkusně nazdobený. Jen Miloš Zeman pro tento rok příliš vkusu nepobral. Snad to za rok napraví.

Zatímco vzhled pracovny, ze které pronese svůj projev, letos Zeman očividně řešil, nejspíše mu nezbyl čas ani síly na řešení svého vlastního vzhledu, který byl jedním slovem katastrofální. Už při prvním pohledu na Miloše Zemana poté, co se spustila kamera, se chtělo všem znalcům módy a etikety plakat.

Zeman na židli seděl zkroucený a v neforemném a nepadnoucím obleku. Nakřivo měl i kravatu a zapomněl si vsedě rozepnout knoflík saka, který jeho vzezření ještě více deformoval.

Při záběru na detail prezidentova obličeje bylo vidět, že sako mu vzadu za krkem odstává a odhaluje poutko. Nevhodně zvolené byly i prezidentovy boty, ale to mu lze jako člověku trpícímu neuropatií chodidel, který potřebuje speciálně upravenou obuv, odpustit.

Kravata nakřivo a nepadnoucí oblek, který vzadu odstává a odhaluje poutko. Takhle ne pane prezidente.

Co se pravidel společenského chování týče, dopustil se Zeman trapasu i tím, že po celou dobu seděl se zkžíženýma nohama. Zkřížení rukou nebo nohou je přitom v průběhu konverzace považováno za nonverbální známku neupřímnosti a nedůvěry.

Proti bontonu se Zeman provinil i během závěrečného přípitku, kdy držel sklenici s bílým vínem za tělo, přičemž bílé víno se pije ze sklenice uchopené uprostřed stopky a sekt či šampaňské se drží dokonce za patku, na které sklenice stojí.

Zeman připil občanům Česka bílým vínem. Jenže jako milovník tohoto nápoje by měl vědět, že takto se sklenka nedrží.

Vzhledem k tomu, že Miloš Zeman ještě neoznámil, zda chce opět v prezidentských volbách kandidovat, je možné, že jeho příští vánoční proslov bude ve funkci poslední. Každopádně bude posledním během jeho prvního funkčního období.

Nezbývá, než Zemanovi doporučit, aby se za rok zaměřil jak na stromeček, tak sám na sebe, a příští vánoční poselství tak bude důstojné a hodné prezidenta republiky.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 16:07 úterý 25. dubna 2017. Anketa je uzavřena.

  • 56
  • 49
  • 21
  • 19
  • 15
  • 11