Bylo to krásné a bylo to ho dost, rozloučil se Miloš Zeman ve svém projevu

Milí moji, je čas se rozloučit. A jak jinak než slovy básníka. A kdybychom se víckrát neviděli, bylo to krásné a bylo toho dost. Sbohem a šáteček, přednesl v tradičním vánočním poselství Miloš Zeman. V pořadí již desátý projev byl zároveň tím posledním. Prezident v něm zmínil energetickou krizi, válku na Ukrajině a nezapomněl ani na svou bohatou politickou kariéru. Co ale naopak chybělo, to byla sebekritika. Případným vlastním chybám a přešlapům se státník šikovně vyhnul.

„Dnešní vánoční poselství jsem rozdělil do dvou částí. V té první bych se jako obvykle chtěl věnovat aktuálním událostem uplynulého roku. V té druhé bych chtěl shrnout třicet dva let v politickém životě, protože to pokládám za svoji samozřejmou povinnost, abych vám složil účty. Možná že to bude trochu delší, prosím, abyste mi to prominuli, koneckonců je to naposledy,“ řekl úvodem Miloš Zeman.

„Byl jsem vždy stoupenec korektních ekonomických vztahů s Ruskou federací, zejména kvůli dodávkám relativně levných energetických surovin,“ pokračoval ve vánočním projevu, který začal ruskou invazí na Ukrajině.

„Jsou situace, kdy ekonomické zájmy musí ustoupit zájmům bezpečnostním. A celosvětová bezpečnost, a tedy i bezpečnost České republiky, je touto agresí ohrožena. Proto plně podporuji pomoc České republiky bojující Ukrajině a věřím, že tlak svobodných zemí dříve nebo později přiměje Rusko, aby území Ukrajiny opustilo,“ doplnil prezident, který volně navázal energetickou krizí.

„I když ceny energií rostly již před ruskou agresí, tato agrese jejich růstu významně přispěla. Dalším opomíjeným faktorem růstu cen energií je zelený fanatismus Green Deal,“ nechal se slyšet Zeman.

„Pokusy zakázat auta se spalovacími motory, pokusy omezit nejenom uhelné, ale – jak ukazuje příklad sousedního Německa – i jaderné elektrárny a v poslední době i pokusy rozšířit emisní povolenky, které rovněž výrazně zvyšují cenu energie,“ zaznělo dále z jeho úst.

„Třetím a posledním problémem, o kterém bych chtěl mluvit, je inflace, česky zdražování, které trápí naše domácnosti,“ doplnil dosluhující prezident, který nezapomněl zmínit státní kasu.

Miloš Zeman

„Vetoval jsem novelu zákona o státním rozpočtu na rok 2022 se šíleným deficitem tři sta sedmdesát pět miliard korun a domnívám se, že zejména na příjmové straně musí vláda přijmout návrhy ekonomů, které se týkají zejména daňové oblasti,“ poradil Zeman, který se poté zaměřil na svou politickou kariéru.

Bohužel ani v této pasáži nezazněla žádná slova o vlastních chybách a případných přešlapech. Naopak si neodpustil „tradiční“ rýpanec do novinářů a politických odpůrců.

„Milí přátelé, po 8. březnu odejdu do starobního důchodu, budu číst zajímavé knihy a tak trochu budu vzpomínat. Jako každý politik jsem se občas setkával, přímo nebo zprostředkovaně, i se závistivými a zakomplexovanými nulami, ať už mezi politickými komentátory, mezi neúspěšnými politiky i jinde,“ usmíval se v závěru projevu Miloš Zeman.

„Na tyto nuly zapomenu první den svého starobního důchodu. A naopak budu vděčně a s úctou vzpomínat na všechny ty, s nimiž jsem měl tu čest pracovat pro republiku,“ doplnil.

„Milí moji, je čas se rozloučit. A jak jinak než slovy básníka. A kdybychom se víckrát neviděli, bylo to krásné a bylo toho dost. Sbohem a šáteček,“ rozloučil se.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 14:12 úterý 25. dubna 2023. Anketa je uzavřena.

  • 37
  • 15
  • 10
  • 5
  • 5
  • 4