Zdroj z Hradu o smrti Zemanova lékaře: Občas se stává, že někdo zaspí a pak letí druhou linkou

Zemanův lékař Petr Halata zemřel během návštěvy v Číně, kde byl s prezidentem. Na palubě vládního speciálu se až před odletem zjistilo, že Halata sice ráno odevzdal pas, ale už nedorazil na odjezd kolony vozidel, která vezla hlavu státu a další členy delegace z hotelu na letiště. „Občas se to stane,“ řekl nám zdroj z Hradu.

Šestašedesátiletý Halata byl specialistou na interní a cestovní medicínu. Podle Lidovek byl nalezen mrtev ve svém hotelovém pokoji.

Zvláštní je ale způsob, jak se o tragédii dozvěděli ostatní členové delegace. Před odletem vládního speciálu zpět do České republiky se zjistilo, že Halata ráno sice odevzdal pas, ale už poté nedorazil na odjezd kolony vozidel, která vezla prezidenta Zemana a další členy delegace z hotelu na letiště.

S Halatou se nikdo nedokázal spojit, a proto po zhruba dvacetiminutovém čekání letadlo vzlétlo bez Zemanova lékaře.

„Pan doktor dlouhodobě patřil do skupiny lékařů, kteří zabezpečují po zdravotní stránce zahraniční cesty vrcholných představitelů. Měl s tím široké zkušenosti, nebyl v této oblasti žádným nováčkem,“ řekl Lidovým novinám Halatův nadřízený Petr Chmátal, ředitel vojenského Ústavu leteckého zdravotnictví.

Redakci Expres.cz se povedlo zjistit, jak k celé situaci vlastně došlo, od zdroje přímo z Hradu, který si nepřál být jmenován.

„Kufr dopoledne pan doktor odevzdal jako ostatní členové delegace. Zavazadla se odevzdávají dopředu, protože jdou přes rentgen. Všichni se mu snažili dovolat, zda třeba nezaspal, nebo se někde nezdržel, ale telefon už nebral. Občas se stává, že někdo zaspí nebo si špatně posune čas a kolonu nestihne, takže pak letí linkou nebo druhým letadlem,“ vysvětlil nám zdroj obeznámený s tragickou událostí.

„Rozhodně to ale nebylo tak, že by letadlo odletělo a nikdo se o pana doktora nepostaral. V době, kdy letadlo vzlétlo, už všichni věděli, co se stalo a o celou věc se začala starat ambasáda,“ dodal dále zdroj.

Tělo lékaře Halaty zatím nebylo převezeno do České republiky. Podle našeho zdroje se o repatriaci ze zahraničí vždy stará konzulát či ambasáda České republiky v dané zemi.

Prezident Miloš Zeman se z návštěvy Číny vracel v úterý po poledni tamního času. Do nejlidnatější země světa hlava státu jezdí pravidelně. Na poslední návštěvu ale bude chtít nejspíše co nejdříve zapomenout.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 14:55 sobota 9. března 2019. Anketa je uzavřena.

  • 28
  • 22
  • 15
  • 15
  • 11
  • 9