Sobota 27. dubna 2024, svátek má Jaroslav

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Zeman pro Expres: Nejhorší premiér Fiala, Kalouska porazili závistivci, TOP 09 spěje k zániku

    Už tři čtvrtě roku není prezidentem České republiky. To ale neznamená, že by Miloš Zeman (79) nesledoval dění na tuzemské politické scéně. V rozhovoru pro Expres.cz někdejší hlava státu okomentovala kroky často kritizovaného premiéra Petra Fialy. Zeman také řekl, co si myslí o snaze Miroslava Kalouska dostat se do Evropského parlamentu, kterou zarazilo vedení TOP 09. „Byl poražen méně inteligentními lidmi, kteří mu záviděli jeho inteligenci. Všechno zlé je pro něco dobré. To, že Miroslav Kalousek nebude v Evropském parlamentu, povede k zániku strany TOP 09,“ odhaduje Zeman.

    Exprezident Miloš Zeman se minulý pátek coby host objevil na slavnostním křtu knih Smát se nahlas a Zpátky ve cvokhausu od autorů Martina Nezvala a Petra Žantovského. Akce se uskutečnila v Balbínově poetické hospůdce. Ve stejném domě v roce 1911 byla spisovatelem Jaroslavem Haškem založena Strana mírného pokroku v mezích zákona.

    O Zemanovi se dobře ví, že je velkým fanouškem Haškových děl. Expresu se bývalý prezident přiznal, že si ze spisovatele vzal i inspiraci.

    „Četl jsem Švejka, ale i jeho povídky. Nejvíce se mi líbila myšlenka Strany mírného pokroku v mezích zákona. Jednu takovou jsem spoluvytvářel. Dopadla dobře, vyhrála volby, pak se jí ale ujali mírně psychicky narušení lidé a v podstatě skončila,“ pravil s úsměvem Zeman. Každému je asi jasné, kterou stranu měl bývalý premiér na mysli.

    Miloš Zeman

    Zeman se v rozhovoru s redaktorem Expresu v krátkosti věnoval také současnému dění na české politické scéně. Řeč přišla například na kritizovaného premiéra Petra Fialu a jeho hodně řešenou akci s Nutellou, kterou Zeman pochopitelně zaregistroval.

    „Každému premiérovu se občas podaří nějaký přešlap, ani já nejsem výjimkou. Kdyby to byl jenom ojedinělý přešlap, tak by to bylo dobře. Nezapomeňte ale, že v celosvětovém srovnání se Petr Fiala v žebříčku důvěryhodnosti premiérů umístil na posledním místě se 17 procenty. Mimochodem na prvním místě je indický premiér Modi. Z toho vyplývá, že je to horší, než pouhá epizoda s Nutellou,“ myslí si Zeman.

    Miloš Zeman s redaktorem Expresu

    Bývalý prezident se pak zastal svého politického oponenta a matadora Miroslava Kalouska, který se nedávno neúspěšně snažil o návrat do vrcholné politiky, konkrétně usiloval o kandidaturu do Evropského parlamentu, ale vedení strany TOP 09 bylo proti.

    „Byl mým oponentem, ale vážil jsem jeho inteligence. Nyní byl poražen, což se stává, lidmi méně inteligentními. To znamená lidmi, kteří mu záviděli jeho inteligenci. Všechno zlé pro něco dobré. Myslím si, že tím, že Miroslav Kalousek nebude v Evropském parlamentu, povede k zániku strany TOP 09 a to pokládám za pozitivní zprávu,“ usmál se Zeman.

    Exprezident promluvil také o své dceři Kate. Pokračování již brzy

    Fotogalerie