Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    První slova Miloše Zemana k Vrběticím: Důkaz o útoku ruských agentů neexistuje, řekl prezident

    Miloš Zeman byl hostem Partie Terezie Tománkové. | foto: KPR

    Osm dní jsme si museli počkat na oficiální stanovisko prezidenta Miloše Zemana k podezření, že za výbuchem muničního skladu u Vrbětic v roce 2014 stáli agenti ruské tajné služby GRU. Zeman mlčel, i když napjaté diplomatické vztahy mezi Českem a Ruskem v posledních dnech eskalovaly. Nyní se rozhodl promluvit v Partii Terezie Tománkové a předtím měl ještě přibližně desetiminutový projev. V něm přinesl hned několik šokujících informací.

    Miloš Zeman se rozhodl ke kauze Vrbětic a napjatých diplomatických vztahů mezi Českem, jehož je prezidentem, a Ruskem, jehož tajní agenti měli zapříčinit výbuch muničního skladu u Vrbětic v roce 2014, vyjádřit až po několika dnech. Mezitím jmenoval nového ministra zahraničních věcí, přičemž tato chvíle se zrovna nabízela.

    Výbuch ve Vrběticích stál nejen dva životy českých občanů, ale způsobil i miliardové škody.

    „Před týdnem jsem byl informován předsedou vlády a prvním místopředsedou vlády o podezření, že výbuch v muničním skladu Vrbětice byl způsoben dvěma ruskými agenty. Pokládám za svou samozřejmou povinnost se k tomuto podezření vyjádřit. Právě proto jsem se nejdříve seznamoval se všemi relevantními informacemi. Setkal jsem se mimo jiné s policejním prezidentem, nechal jsem si zpracovat celou řadu analýz a dnes před vás předstupuji jako člověk, který se domnívá, že má dostatek informací, aby se k celé záležitosti mohl vyjádřit s chladným rozumem a bez jakékoliv hysterie,“ sdělil na začátek svého projevu Miloš Zeman. 

    Záhy připomněl, že vyšetřovatelé původně měli dospět k závěrům, že k výbuchu ve Vrběticích došlo v důsledku špatné manipulace s municí. Až po šesti letech se objevila nová stopa.

    Prezident Zeman promluvil i o Bezpečnostní informační službě, k níž nechová sympatie, což sám nezastírá.

    „BIS po šest let ve svých výročních zprávách, včetně jejich neveřejných částí, nikdy nezmiňovala kauzu Vrbětice. Teprve v posledních třech týdnech bylo vzneseno obvinění vůči dvěma ruským agentům, kteří působili na našem území se dvěma krycími pasy. Tito agenti byli obviněni, že způsobili výbuch ve Vrběticích. Mohu konstatovat, že ve zprávě BIS se uvádí, a tuto větu jsem si podtrhl, že neexistují důkazy ani svědectví, že tito dva agenti byli ve vrbětickém areálu. Když koneckonců zkoumali druhý areál těsně před jeho výbuchem, nebyl v něm nalezen žádný výbušný systém. Z toho ovšem nevyplývá, že podezření z jejich účasti není vážné. Jednak se musíme ptát, co tady vůbec dělali, jednak že to, že BIS neprokázala jejich účast, neznamená, že do vrbětického areálu nevnikli,“ uvedl dále v projevu Zeman. 

    Přinesl také novou informaci, a sice že jednou z vyšetřovacích variant je, že do areálu měl ruské agenty vpustit jeden z majitelů společnosti Imex Group. Během Partie navíc potvrdil, že dotyčný měl odmítnout detektor lži.

    Podle Zemana se nyní musí prokázat, zda vůbec ruští agenti ve vrbětickém areálu byli, nebo ne. Pokud by tam nebyli, znamenalo by to, že s tím neměli ruští agenti nic společného a jde o zpravodajskou hru. 

    „Počkejme bez hysterie a spekulací na výsledky vyšetřování a pak rozhodněme. Doufám, že se dozvíme pravdu. Dozvíme se, zda toto podezření je oprávněné. V takovém případě musí Ruská federace za tento teroristický čin, během něhož zahynuli dva čeští občané a byla způsobena miliardová škoda, zaplatit,“ řekl Zeman, který nevylučuje, že šlo o ruskou diverzní akci.

    Prezident chce jenom počkat na závěr policejního vyšetřování a neunáhlit se. 

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 11:27 pondělí 23. srpna 2021. Anketa je uzavřena.

    • Super
      54
    • Trapas
      25
    • Tvl
      6
    • Haha
      4
    • Cože
      4
    • Sladký
      3
    Vybrali jsme pro vás

    Hanychová vzpomíná na minulost. V Kozičce jsem poprvé otěhotněla, naštěstí je Kryšpín zdravý, řekla

    Agáta Hanychová zavzpomínala na dobu, kdy poprvé otěhotněla. Mělo k tomu dojít při jednom večírku v pražském baru...

    Katastrofa na Majálesu? Lidé se brodili bahnem, někteří interpreti nemohli vystoupit. Pořadatelé se omlouvají

    V sobotu se v Hradci Králové konal první letošní Majáles. Podle návštěvníků šlo ale o velkou katastrofu. Lidé se...