Zemanův vítězný projev: Přiživil se Chovanec i Okamura!

Miloš Zeman vystoupil za nadšeného aplausu osazenstva pražského Top hotelu se svým prvním povolebním projevem. Slyšeli jsme obdobnou rétoriku jako předchozích pět let. Pokud někdo před volbou získal dojem, že chce být Zeman smířlivějším prezidentem, tak to skutečně zaznělo.

V úvodu došlo na tradiční děkovačku. Miloš Zeman v první řadě ocenil květinou svou manželku Ivanu a také dceru Kateřinu. Na pódiu s prezidentem jsme viděli kromě spolupracovníků Mynáře, Nejedlého či Kruliše také řadu osobností kulturního a veřejného života.

Za politiky můžeme jmenovat například pověřeného předsedu ČSSD Milana Chovance a šéfa SPD Tomia Okamuru. Mezi Zemanovými lidmi byl i ředitel TV Barrandov Jaromír Soukup, moderátorka Alex Mynářová nebo Daniel Hůlka, který zazpíval státní hymnu.

Prezident Zeman ocenil, že získal ještě vyšší podporu občanů než před pěti lety. Tentokrát to bylo přibližně o 135 tisíc hlasů víc, když dostal 2 852 000 hlasů, a o 152 tisíc hlasů více než Jiří Drahoš. Tento silný mandát mohl být vnímán i jako určitý vzkaz předsedovi vlády v demisi Andreji Babišovi.

„Je to moje poslední politické vítězství a za ním už nebude žádná politická porážka,“ prohlásil Miloš Zeman s tím, že prezident má Ústavou vymezena jen dvě volební období a on nehodlá iniciovat změny Ústavy.

Poté, co vítězný kandidát zavzpomínal na své začátky v ČSSD, kdy mu nikdo nevěřil, ocenil své dlouholeté podporovatele. Zároveň si před sálem plným žurnalistů opět neodpustil poznámku, že má důvod většinu novinářů považovat za pitomce. Následně zopakoval i své tvrzení, že novináři jsou méně inteligentní než ostatní občané.

Po celou dobu jeho projevu za jeho zády přikyvoval šťastný Tomio Okamura či Milan Chovanec, který si tím pravděpodobně chtěl posílit vlastní pozici před sjezdem ČSSD. Ve své řeči prezident opět přímo oslovil Zdeňka Bakalu, kterého by chtěl jmenovat svým poradcem pro tunelování.

Ocenil také voliče Jiřího Drahoše za to, že se rozhodli jít k volbám, protože takových lidí si váží nejvíc. „Relativně těsné vítězství nejvíce těší,“ dodal poté. Také potvrdil, že by se chtěl do budoucna více mírnit. „Chci být s přibývajícím věkem pokornější, méně sebevědomý, vstřícnější a méně arogantní,“ konstatoval. Zároveň nijak jinak k téměř polovině voličů nepromluvil.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 17:55 neděle 27. května 2018. Anketa je uzavřena.

  • 23
  • 14
  • 5
  • 5
  • 5
  • 4