Bývalý kamarád Zemana: Miloš je trošku zahořklý, kandidovat ho donutilo okolí

Zajímavý exkurz do osobnosti prezidenta České republiky poskytl jeho někdejší kamarád Jan Bauer. Novinář a spisovatel v devadesátých letech vydal knižní rozhovor s Milošem Zemanem pod názvem Zpověď bývalého prognostika. Jako žurnalista například zhodnotil prezidentův vztah k médiím nebo jeho druhou kandidaturu do nejvyšší ústavní funkce.

Spisovatel Jan Bauer mluví o prezidentovi jako o Milošovi, protože byli prý dlouhá léta kamarádi. Co stojí za rozchodem jejich přátelství, neříká, nicméně komentuje jak Zemanovu současnost, tak minulost s pochopením a vhledem do jeho povahy.

Kontroverzní inaugurační projev Bauer neslyšel a četl jen úryvky. Z těch vyvodil, že Zeman v podstatě nic nového neřekl a na podobnou kritiku má jako politik nárok. I když načasování a místo by mohlo být lepší než při inauguračním projevu, kdy řešit podobné záležitosti není zcela vhodné.

„Nedivím se, že se mohl někdo urazit. I když na druhou stranu si myslím, že to někteří ti hoši z TOPky trošku svým odchodem přehnali. A Mirka z Vysočiny, paní Němcová, je známá, že se tváří jako svědomí národa. Což rozhodně není,“ uvedl v rozhovoru Bauer.

A jak vnímá jako novinář neustálé prezidentovy útoky na média? „Miloš je trošičku zahořklý, a to z několika důvodů. On si na to trošku zadělal sám. Z počátku těch 90. let, ještě ve Federálním shromáždění, byl obdivován pro své bonmoty, pro svůj rozsah vědomostí. Ale pak se stal předsedou sociální demokracie a měl nějaké útoky na protivníky, respektive na vládnoucí ODS. A to se médiím stranícím miláčku Klausovi hrubě nelíbilo.“

Osobní střety a útoky prý patří k Zemanově svérázné a zvláštní povaze, ale jinak Bauer na jeho vztahu k novinářům neshledává nic tolik zvláštního. Politici se s nimi často nesnáší a za příklad uvedl třeba Eduarda Beneše, který s novináři též nevycházel ideálně. Kořeny těchto prezidentových problémů vidí v jeho dětství.

„Jeho povaha je daná i tím, že byl vychováván jen maminkou. Otec od nich odešel. Maminka byla přísná učitelka, která ho velmi tvrdě vedla. On byl jako malý na různé sporty a řemeslo spíš nemehlo. Na střední ekonomické škole, protože jinam ho z kádrových důvodů nevzali, byl zase ve třídě se samými děvčaty. Měl trošku problémy s komunikací. On mi sám přiznal, že mu dělalo problémy se rozmluvit. Zvládl to ale nakonec kupodivu hodně úspěšně. Jak víme, dokáže hovořit spatra, plynně, o čemkoliv.“

A co současnost Miloše Zemana? „Já si myslím, že neměl teď už vůbec kandidovat. Předpokládal jsem, že to vezme jen na jedno volební období. Že prostě dosáhl vrcholu a teď bude odpočívat v gumovém člunu na rybníce na Vysočině. Ale myslím, že ho okolí ‚přemluvilo‘. On má totiž takový zvláštní dar v tom praktickém všedním životě. Nemá nějakou potřebu majetku, peněz,“ myslí si Jan Bauer a zároveň se obul do nejbližšího Zemanova okolí.

„Neumí takové ty intriky a kulišárny, bez kterých se politici neobejdou. Proto se v jeho blízkosti objevili nedávno zesnulý Mirek Šlouf nebo pan Mynář, který mu dělá kancléře. To jsou lidé v podstatě podezřelí, takoví trochu společenští šíbři, kteří by sami do té politiky jít nemohli, protože mají sami trošku máslo na hlavě. Ale Milošovi se hodí, že mu plní věci, na které on nestačí nebo které dělat nechce. Proto se pak stane, že se obklopí takovými těmi různými podnikateli napojenými na Rusko, na byznys s Ruskem.“

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 12:04 neděle 22. července 2018. Anketa je uzavřena.

  • 33
  • 14
  • 13
  • 9
  • 7
  • 7