Miloš Zeman jmenoval Petra Fialu premiérem: Prezident byl za plexisklem

Sedm týdnů po volbách do Poslanecké sněmovny jmenoval prezident Miloš Zeman Petra Fialu premiérem. Hlava státu byla kvůli nedávnému pozitivnímu testu na covid-19 během jmenování za plexisklem.

„Vážený pane předsedo vlády, milý Petře, dovolte mi, abych vám ze srdce blahopřál k vašemu jmenování premiérem,“ uvedl na úvod prezident Miloš Zeman, který byl během slavnostního ceremoniálu za plexisklem, protože musí být v izolaci po nedávném pozitivním testu na covid-19.

U jmenování byl ještě hradní kancléř Vratislav Mynář a protokolář Vladimír Kruliš. Všichni přítomní byli testováni a musely být v místnosti také pečlivě dezinfikovány všechny předměty.

Zeman před nově jmenovaným premiérem Petrem Fialou oznámil, že již zítra absolvuje první setkání s navrženými kandidáty na šéfy jednotlivých resortů.

„Tento seriál skončí 13. prosince a od té doby bude možné připravovat ustavení vlády jako celku,“ dodal Zeman, který pak Fialovi popřál úspěchy a také hodně štěstí.

Jmenování se mělo uskutečnit původně v pátek. Hrad ho ale musel odložit na neděli kvůli čtvrtečnímu pozitivnímu testu Miloše Zemana na covid-19. Prezident se pak musel na dva dny vrátit do nemocnice, kde byl od 10. října hospitalizován.

Nový premiér Petr Fiala má vést novou vládu ze zástupců ODS, KDU-ČSL, TOP 09, Pirátů a STAN, která se bude opírat o 108 poslanců. 

Starostové a nezávislí ještě musí v neděli večer rozhodnout, kdo bude ministrem průmyslu místo Věslava Michalika, který se nakonec nominace vzdal.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 11:30 pondělí 28. března 2022. Anketa je uzavřena.

  • 33
  • 23
  • 13
  • 4
  • 4
  • 3