Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    „Rusové mohou být na Zemana hrdí, je to aktivní agent Kremlu,“ zuří část politiků

    Miloš Zeman prospěl Rusku, jak nejlépe mohl. | foto: Profimedia.cz

    Ruská propaganda jásá, mluvčí tamního ministerstva zahraničí Zacharovová označuje britskou premiérku Mayovou za lhářku a čeští politici bezmocně přihlížejí, případně prskají, co že se to zase děje. Prezident republiky Miloš Zeman totiž opět zaúřadoval na mezinárodní politické scéně v nesouladu s naší vládou a výsledkem je chaos v řadách spojenců a potutelný úsměv na tváři Sergeje Lavrova či Vladimira Putina. Část politické reprezentace znovu mluví o škodlivé taktice hlavy státu…

    „Závěr je, že u nás byl vyráběn a testován novičok, byť v malém množství, a poté zničen. Je pokrytectví předstírat, že tomu tak nebylo,“ oznámil ve svém vystoupení v soukromé televizi Barrandov prezident Miloš Zeman.

    Zpráva BIS prý uvedla, že se jednalo o paralytickou látku A230 a dvojitý agent Skripal byl otráven druhem s označením A234. S tím se prezident nespokojil a obrátil se na Vojenské zpravodajství, jehož závěr, že se jedná o takzvaný novičok, ho přesvědčil více.

    „Lžeme si do vlastní kapsy,“ konstatoval smutně prezident a potvrdil tak ruské obvinění ČR, že novičok vyrábí a dost možná právě česká paralytická látka vraždila ve Velké Británii. Odezva z Moskvy byla téměř okamžitá, když mluvčí ministerstva zahraničí Marija Zacharovová na Facebooku napsala, že „mlha se rozptýlila a četné lži premiérky Theresy Mayové jsou čím dál jasnější“. Jako hlavní argument k útoku na britskou představitelku uvedla Zemanova slova.

    Její vyjádření okamžitě převzala ruská tisková agentura TASS. Ta uvedla, že „žvást vlády Theresy Mayové o tom, že novičok se jako by vyráběl pouze v Rusku, vyvrátil prezident Česka, který potvrdil, že jeho země vyrobila tuto otravnou látku“. 

    Něco takového pobouřilo především opoziční politiky, ale také neúspěšného prezidentského protikandidáta Jiřího Drahoše. 

    03.května 2018 v 21:50, příspěvek archivován: 04.května 2018 v 12:20

    Vystoupit v televizi a ukázat na tajné aktivity týkající se výroby zakázaných látek je nyní v módě. Většinou se ale politici snaží odhalit aktivity protistrany a tím brání svůj stát...Miloš Zeman vlastně do této kategorie také spadá. Bohužel pro nás. https://t.co/DXEW5e3eqC

     „Miloše Zemana můžeme klidně považovat za aktivního agenta Kremlu. Nejenže svým prohlášením odporuje českému ministrovi zahraničí, navíc tím živí ruská propagandistická média,“ přisadil si předseda hnutí Starostové a nezávislí Petr Gazdík a se svou troškou do mlýna přispěchal Zemanův věčný kritik Miroslav Kalousek za TOP 09: „Čínští investoři ho mají na dobré vazby na Kreml. Rusové ho mají na svou lživou propagandu. My ho máme na permanentní ostudu.“

    Pozadu nezůstala ani ODS. „Prezident Zeman svými výroky o novičoku v ČR zbytečně napomáhá ruské propagandě. Podobné výroky a ‚informace‘ neslouží zájmům ČR ani naší bezpečnosti,“ napsal Petr Fiala a místopředseda strany Martin Kupka byl o poznání drsnější.

    04.května 2018 v 08:57, příspěvek archivován: 04.května 2018 v 12:19

    Vyjádření Miloše Zemana k novičoku v ČR je přesně v tom stylu, který zase umožní spřádat nejrůznější spiklenecké teorie. V Kremlu musí být na našeho prezidenta opravdu hrdí.

    „A co kdyby to řekl takto: ‚Laboratorní přípravu velmi malého množství látky podobného složení, určené pouze pro vědecké účely, nelze v žádném případě označit za jeden z možných zdrojů plynu použitého pro teroristický útok v březnu v Anglii.‘ To by se Kremlu nezavděčil, co?“ ptá se Mirek Topolánek.

    Jan Hamáček si Zemanova slova vykládá pozitivně, protože  za klíčové pokládá sdělení, že šlo o látku podobnou, a ne stejnou jako ta, která byla k atentátu v Salisbury použita: „Tudíž ČR nemůže být jakkoliv zmiňována jako země, odkud by použitá chemikálie měla pocházet.“

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 12:27 sobota 1. září 2018. Anketa je uzavřena.

    • Trapas
      16
    • Super
      11
    • Tvl
      10
    • Haha
      5
    • Cože
      5
    • Sladký
      5