Zeman skončil na vozíku: Stav mých nohou není uspokojivý, řekl prezident

Chůze Miloši Zemanovi působí stále větší obtíže. Rozhodl se proto, že kvůli nemocným nohám začne používat invalidní vozík, svěřil se v rozhovoru pro Blesk.cz prezident, který zmínil i v poslední době velmi diskutovanou ruskou vakcínu Sputnik.

„Rozhodl jsem se přesunout na vozík, protože na tom nevidím nic špatného. Už teď se s ním občas pohybuji v Lánech či na Hradě. Stav mých nohou není uspokojivý, navíc je to velmi pohodlné,“ prohlásil Miloš Zeman v nedělním rozhovoru pro server Blesk.cz.

Hlava státu dlouhodobě trpí neuropatií dolních končetin, kvůli které velmi špatně chodí. 

Prezidentovi řadu let pomáhá hůlka a při pohybu ho pravidelně jistí členové ochranky. Omezená citlivost nohou a špatná stabilita prezidenta Zemana už několikrát dost potrápily. Před časem ztratil rovnováhu, upadl a poranil si ruku, což si vyžádalo operaci a několikaměsíční léčení. Prezidentovo okolí se dlouhodobě snaží zamezit natáčení Zemanových příchodů.

Naposledy se to stalo ve středu při jmenování nového ministra zdravotnictví Petra Arenbergera (za ANO) na Hradě, kdy byli novináři vpuštěni až po usednutí prezidenta do křesla. Zeman tehdy pro vpuštění novinářů do sálu vydal pokyn: Vpusťte hyeny.

„Bude-li výročí 28. října, přijedu do Vladislavského sálu na vozíku, a když ve svém začátku úvodního projevu zdravím ty různé potentáty, pozdravím i vozíčkáře, čímž se mezi ně oficiálně zařadím,“ prohlásil mimo jiné prezident, který v rozhovoru zmínil i hojně diskutovanou ruskou vakcínu Sputnik V, jíž je velkým fanouškem.

Sputnikem byly očkovány miliony lidí a na rozdíl od AstraZenecy nevím o žádných nežádoucích ohlášených účincích. Desítky odborníků hodnotí Sputnik jako vysoce účinnou vakcínu a já neznám žádný názor, který by byl opačný,“ vyjmenovával Zeman důvody, kvůli nimž ruskou vakcínu podporuje.

Kdyby se musel v budoucnu přeočkovat, Sputnik si klidně nechá sám píchnout. 

„Panebože, proč ne, je to rovnocenná vakcína s Pfizerem,“ řekl pro Blesk.cz Zeman a řekl, že vedle Sputniku je nakloněn také Pfizeru, kterým byl očkován už dříve. „Váhal bych u jiných vakcín,“ dodal.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 13:52 pondělí 9. srpna 2021. Anketa je uzavřena.

  • 47
  • 14
  • 13
  • 9
  • 8
  • 8