Úterý 23. dubna 2024, svátek má Vojtěch

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Výroky o blbečcích a neschopných podnikatelích? Podle Němcové důkaz, že je Zeman nemocný

    Miloš Zeman svými posledními vyjádřeními opět pořádně rozčílil řadu lidí. Možná nejkontroverznější je jeho výrok na adresu podnikatelů. Živnostník, který nedokáže ustát koronavirovou krizi, by podle prezidenta stejně neměl nárok na úspěch, a tak mu někoho takového není líto. Proti těmto slovům se ohradila Miroslava Němcová (ODS), která v sobotu uspěla ve volbách do Senátu. Podle zkušené političky je možné, že za nevybíravá slova Miloše Zemana může duševní nemoc.

    Miloš Zeman v rozhovoru pro MF DNES uvedl, že je pro to, aby se v Praze zavřely noční kluby, protože to povede k tomu, že „pražská smetánka“ bude sedět doma s knihou a třeba tak zvýší svou už tak dost nízkou vzdělanostní úroveň. Nebylo to poprvé, co prezident republiky přišel s podobným vyjádřením. Své kritiky nazval „internetovými blbečky“, které mohou poslouchat jen další blbečkové.

    Slova Miloše Zemana nerozebírali jen jeho kritici na internetu, ale pozastavila se nad nimi i Miroslava Němcová, která je nově zvolenou senátorkou.

    „Chci podporovat kulturu i drobné živnostníky a podnikatele, kteří nyní enormně strádají. Pan prezident Miloš Zeman jim vzkázal, ať zkrachují. Jeho rétorika je nepřijatelná, neakceptovatelná. Jsem přesvědčena, že pokud zkrachuje umění, zemře naše duše, pokud zbankrotují živnostníci, umře naše tělo. A v takovém případě nás pan prezident jako zdevastovaný národ hodí do žumpy beznaděje a to si nepřeji,“ řekla senátorka v rozhovoru pro EuroZprávy.cz.

    Z jakého důvodu volil prezident tak tvrdá slova i v době, kdy se politici snaží občany spíše podporovat a zvedat morálku, Němcová netuší, ale svůj tip má.

    „Buď je nemocný, anebo už jej ovládla nějaká pomsta a přízemnost. Nechci se pouštět do nějakých psychologických sond, ale jeho vyjádření mě pobouřilo jako občanku a jako novopečenou senátorku mě to doslova vzteká. Už dnes připravuji na sociální sítě svoji poznámku k výroku hlavy státu. Co řekl, je nepřijatelné. Ale co jsme všichni četli ve zmíněném rozhovoru, nebylo vyjádření pana prezidenta, který zejména v těžké chvíli má být posilou pro národ. Šlo o výrok muže, který si svévolně zakládá na tom, že národ bude nadále deprimovat, ponižovat a urážet,“ pokračovala Němcová.

    Zeman si stojí za svým tvrzením a odmítl, že by chtěl vzít svá slova zpátky. Nelituje ani věty, že nejlepší umělci jsou ti hladoví. Podle prezidenta je to jen bonmot, který ani nepochází z jeho hlavy a často se používá.

    Jak budou asi na slova Miroslavy Němcové reagovat Češi?

    Němcová ještě před kritikou prezidenta Zemana sváděla ostré výměny názorů s bývalým senátorem Václavem Hamplem. Ten ji popisoval jako političku, jež během několika dekád ve vrcholové politice ničeho nedosáhla a jen posluhovala lídrům ODS. Dnes už bývalý senátor kritizoval to, že si Němcová vytváří u lidí obraz vzorné političky, která je za všech okolností svatá.

    „Z reakcí, které jsem dostávala mezi prvním a druhým kolem, musím říci, že zvláště ženám vyjádření dosluhujícího senátora pana Hampla, lidově řečeno, zvedlo mandle a dost je vystupování protikandidáta pozlobilo. Je tedy možné, že Hamplova kritika na moji adresu určitou roli sehrát mohla,“ myslí si dlouholetá členka ODS. 

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 14:38 pondělí 8. února 2021. Anketa je uzavřena.

    • Trapas
      213
    • Super
      174
    • Haha
      68
    • Cože
      22
    • Tvl
      22
    • Sladký
      17