Zeman není schopen vykonávat svou funkci, řekl Vystrčil. Senátoři aktivují článek 66

Předseda Senátu Miloš Vystrčil přečetl část dopisu o zdravotním stavu prezidenta Zemana, který dostal od Ústřední vojenské nemocnice v Praze. Podle vyjádření prezidentových lékařů není Miloš Zeman schopen vykonávat funkci prezidenta. Senátoři nyní zvažují aktivaci článku 66 Ústavy České republiky.

Zatímco při odpolední tiskové konferenci hradního kancléře Vratislava Mynáře jsme se o zdravotním stavu prezidenta Miloše Zemana nic nedozvěděli, podvečerní tisková konference předsedy Senátu Miloše Vystrčila byla již zajímavější. Ten sdělil, že podle informací, které získal z Ústřední vojenské nemocnice v Praze, v níž je prezident hospitalizován, není Miloš Zeman schopen vykonávat žádné pracovní povinnosti. Proto Senát zahájí proceduru odebrání jeho prezidentských pravomocí.

„Jiná možnost nepřichází do úvahy, než kdy a jakým způsobem aktivujeme článek 66 Ústavy ČR,“ řekl Vystrčil, který se před sdělením tohoto prohlášení celý den radil nejen se svými kolegy ze Senátu, ale také s právníky.

Ačkoliv Vratislav Mynář ještě dnes odpoledne tvrdil, že je Miloš Zeman schopen vykonávat prezidentský úřad, podle Vystrčila měl být o zdravotním stavu prezidenta republiky informován již před pěti dny.

„V dopise je uvedeno, že Vratislav Mynář byl 13. října v 8 hodin ráno seznámen se zdravotním stavem pana prezidenta a že mu pak bylo toto stanovisko dodáno v písemné podobě. Když si vezmete do úvahy, co jsem tady přečetl, jiná možnost nepřichází do úvahy než aktivovat článek 66 Ústavy ČR. Nevím ale, kdy a jak se tak stane,“ dodal Vystrčil.

Na dotaz, jak dlouho bude prezident indisponován, jenom přečetl dopis z ÚVN, v němž se psalo, že možnost návratu k výkonu pracovních povinností je v následujících týdnech málo pravděpodobná.

K útokům Vratislava Mynáře, který ho nařkl z toho, že se chce jenom zviditelnit, se odmítl vyjádřit.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 18:00 úterý 15. února 2022. Anketa je uzavřena.

  • 106
  • 21
  • 6
  • 4
  • 3
  • 1