Ústřední vojenská nemocnice: Prezident Zeman se léčí pro úbytek svalů, zejména nohou

Prezident Miloš Zeman se v Ústřední vojenské nemocnici (ÚVN) léčil a po propuštění stále léčí pro poruchu výživy spočívající v úbytku a narušené funkci svalů, zejména nohou. Nemocnice to uvedla na webu. Zeman se rozhodl informovat o svém zdravotním stavu a nemocnici zprostil mlčenlivosti. Podle nemocnice prezident v ÚVN absolvoval rehabilitační cvičení a byla mu aplikována intenzifikovaná výživa. Hrad označil čtyřdenní hospitalizaci minulý týden za rekondiční pobyt.

V lékařské zprávě se uvádí, že prezident Miloš Zeman (75) za dva roky zhubl dvacet kilogramů a trpí nechutenstvím. Lékaři objevili známky dehydratace. Zeman si podle nemocnice stěžuje na nestabilní chůzi a v poslední době má sklon k nižšímu krevnímu tlaku.

Prezident ve středu řekl, že nemocnice zveřejní jeho kompletní zdravotní dokumentaci. Nemocnice později upřesnila, že ke zdravotnímu stavu prezidenta Zemana vydá vyjádření.

Na webu dnes zveřejnila shrnutí k pobytu Miloše Zemana a zároveň podrobnou zprávu o ambulantním vyšetření, které prezident podstoupil 24. září (k náhledu ZDE).

Miloš Zeman

Podle vyjádření nemocnice byl prezident při pobytu i v dalších dnech léčen pro poruchu výživy spočívající v úbytku a narušené funkci svalů, zejména nohou, a postižení nervů. Důsledkem je podle lékařů porucha chůze i stoje, jež vyžadují oporu.

„Byla zahájena komplexní léčba zaměřená na nácvik stereotypů chůze a stoje, doplněná dalšími rehabilitačními procedurami. Rovněž proběhla aplikace intenzifikované výživy, a to i nitrožilně,“ uvedla nemocnice.

Cílem je podpořit znovuvytvoření svalové hmoty a ovlivnit narušenou funkci nervových vláken. Efekt léčby a rehabilitace lze podle ÚVN očekávat v rozmezí týdnů až měsíců.

Laboratorní hodnoty, včetně hladiny krevního cukru a dalších parametrů hodnotících diabetes mellitus, jsou podle nemocnice v normě.

ÚVN po ukončení prezidentova pobytu uvedla, že Zeman byl v neděli v dobré kondici a nepodstoupil žádný zákrok. Jeho mluvčí pobyt zdůvodnil přípravou na státní svátek 28. října, při kterém chce být prezident „absolutně fit“.

Prezident Zeman minulý týden řekl, že jeho jediným problémem jsou bolavé nohy. V důsledku cukrovky trpí neuropatií dolních končetin.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 19:01 pátek 21. února 2020. Anketa je uzavřena.

  • 58
  • 46
  • 43
  • 40
  • 39
  • 37