Projev prezidenta Zemana ke stavu nouze: Děkuji Číně, buďte stateční a vítám pomoc dobrovolníků

Několik dnů se Češi ptali, kam zmizel prezident. Zatímco je země v otevřeném boji s rychle se šířícím koronavirem, Miloš Zeman se dlouho nikde neobjevil, neuklidnil svůj lid a tak nějak vypadal, jako by byl z obliga. Teď ale k národu konečně promluvil, a to v projevu, který ve čtvrtek večer odvysílala FTV Prima. Podpořil vládu, kritizoval opozici a chválil dobrovolníky, kteří se v posledních dnech semkli a pomáhají potřebným. Výraznější vzpruhy se ovšem Češi nedočkali.

Prezident se konečně ukázal. Po vlně kritiky, že v době tak obří krize nestojí při svém národu, natočil ze zámku v Lánech několikaminutový projev.

„Asi před čtrnácti dny jsem poprvé vydal veřejné prohlášení k epidemii koronaviru. V tomto prohlášení jsem plně podpořil vládu České republiky v jejích opatřeních a varoval před panikou. Od té doby se stalo to, že počet nakažených se výrazně zvýšil a nelze v nejbližších dnech vyloučit ani první smrtelné případy. Na druhé straně jsou už i první případy uzdravených,“ začal Zeman svou řeč.

Následně vyzval občany, aby se vyvarovali zejména dvou extrémů. Těmi jsou zlehčování situace, ale zároveň i strach.

„Ten první spočívá v tom, že tuto epidemii budete zlehčovat. Například jakýsi divadelní principál zcela nedávno prohlásil, že koronavirus je jenom lehká chřipka, a kritizoval opatření vlády. Ten druhý extrém pak spočívá v tom, že propadnete panice a strachu. Už minule jsem říkal, že strach nás oslabuje, a chtěl bych vás proto vyzvat k odvaze,“ řekl Zeman a neodpustil si rýpanec do Jana Hrušínského, který nepochopitelně nařkl premiéra Babiše z toho, že jsou přijímaná opatření řízenou likvidací nepohodlných včetně jeho.

Zeman prozradil, že na základě jednání se zástupci vlády se dozvěděl, že je největším problémem nedostatek lékařských pomůcek. Za jejich dodání proto poděkoval Číně.

„Chtěl bych proto poděkovat Čínské lidové republice, která nám jako jediná země pomohla v dodávce těchto prostředků. Poslali jsme sedm letadel Travel Service do Číny, pokud jsem správně informován, první dodávka testovacích přípravků již dorazila do České republiky a k dispozici je i letadlo Ruslan, velkokapacitní letadlo, které tuto pomoc bude zajišťovat v budoucnosti,“ vzkázal za oceán prezident.

Neopomněl ani opozici, která jím podporovanou vládu opakovaně kritizuje. Jejím zástupcům vzkázal, aby přijímaná opatření respektovali a podporovali je, nebo aby mlčeli.

„Pokud jde o naši opozici, chtěl bych připomenout, že v době, když jsem byl předsedou opoziční strany a byla zde ekonomická krize, řekl jsem, že když teče do lodi voda, musí všichni k pumpám. Chtěl bych rovněž naši opozici vyzvat k tomu, aby podporovala opatření vlády, a pokud toho není schopna, aby alespoň po dobu karantény mlčela,“ vzkázal Zeman Petru Fialovi, Markétě Pekarové Adamové a spol.

Kromě toho prezident poděkoval odborníkům, kteří se v boji proti koronaviru a především pomoci potřebným angažují.

„Nesmírně vítám spontánní aktivity dobrovolníků, kteří se sdružují, aby pomohli svým spoluobčanům, ať už jde o pomoc důchodcům, nebo rodinám s dětmi, které nemá kdo hlídat, případně pomoc mediků v nemocnicích a podobně. Dokonce i herci, z nichž někteří si stěžovali, že nemají kšefty, by udělali lépe, kdyby například navštívili domovy důchodců a přinesli tam trochu radosti,“ prohlásil.

Na závěr pak svému národu vzkázal, aby k sobě lidé byli laskaví a vzájemně si pomáhali.

„Vážení a milí přátelé, co říci na závěr. Přál bych vám, abychom se měli rádi, abychom k sobě byli laskaví a vstřícní, abychom pomáhali jeden druhému a abychom dokázali v této těžké době svoji lidskost. Děkuji vám za vaši pozornost a na shledanou v lepších časech,“ rozloučil se Zeman.

Pravda však je, že lidé nejspíše od hlavy státu čekali víc. Výraznější vzpruhy se jim nedostalo, Zemanovo přání, aby se všichni měli rádi, zní spíše jako klišé.

Ani poslední věta „na shledanou v lepších časech“ bůhvíjak optimisticky nezní. Spíše se zdá, jako by se Zeman s lidmi opět na delší čas loučil, než že by hodlal s těmi špatnými časy bojovat s nimi. 

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 19:38 pátek 17. července 2020. Anketa je uzavřena.

  • 292
  • 250
  • 44
  • 43
  • 42
  • 35