Zeman: Lidské životy nemůžeme obětovat kvůli zisku, nouzový stav do 15. května

Jsme ve druhém poločase! Prezident Miloš Zeman podruhé během koronavirové krize promluvil k českému národu. V rozhovoru v Partii na FTV Prima vysvětlil, proč děkoval Číně za prodej zdravotnických pomůcek a proč si myslí, že sledování lidí prostřednictvím chytrých technologií, jak s tím počítá chytrá karanténa, může pomoci potlačit epidemii koronaviru.

Prezident Miloš Zeman v úvodu rozhovoru, který proběhl v Lánech, vysvětlil, proč je plný optimismu.

„Cítím optimismus, cítím naději, a ne na základě emocí, ale na základě dat. Ta ukazují, že se například snížil takzvaný koeficient nákazy na hodnotu 1,0. Ta poklesová tendence byla setrvalá. Ve srovnání s jinými zeměmi ta opatření proti epidemii opravdu zabrala. Srovnejte si počty nakažených a zemřelých s ostatními zeměmi například v západní Evropě,“ řekl Zeman.

Prezident pochválil chování českých občanů, kteří nařízení vlády dodržují.

„Rozum a solidarita Čechů se neprokazují jenom v těchto dnech, ale prakticky celou dobu, co probíhá epidemie. Není důvod, když už jsme ve druhém poločase a blíží se světlo na konci tunelu, aby se na rozum a solidaritu zapomnělo,“ pravil prezident.

Nouzový stav do 15. května

Před několika dny Poslanecká sněmovna prodloužila kvůli výskytu nebezpečného koronaviru nouzový stav do 30. dubna. Premiér Andrej Babiš původně navrhoval prodloužení až do 11. května. Kdyby prezident Zeman mohl, zvedl by ruku pro ještě výraznější prodloužení nouzového stavu.

„Jsem konzervativní a zdálo se mi vhodné, aby nouzový stav trval do 15. května. Respektuji ale rozhodnutí Sněmovny a vést válku kvůli 14 dnům mi nepřipadá patřičné,“ řekl Zeman, který také sdělil, že žádnou rozpolcenost vlády nevidí.

Když moderátorka zmínila, že náměstek ministra zdravotnictví Roman Prymula má nyní jiný názor na boj proti koronaviru než například premiér Babiš či vicepremiér Hamáček, Zeman opáčil: „Nepočítejte pana profesora Prymulu za součást vlády.“

Zeman se vyjádřil i k termínu „promořování“, o němž mluvil právě Roman Prymula.

„Lékaři mají někdy odporný žargon, který když pronikne do veřejnosti, veřejnost se vyděsí. Místo termínu promořování bych použil technicky neutrální termín imunizace,“ řekl Zeman.

„Máte tři cesty, jak té imunizace dosáhnout. První je vakcína a očkování populace. Vakcínu nemáme a nevíme, kdy bude. Druhá cesta je návrh profesora Prymuly, chránění ohrožených skupin a nechat koronavirus volně poletovat, protože zdraví lidé s lehkým průběhem si vytvoří protilátky. Tím dojde ke kolektivní imunizaci. Třetí cestou je pokračování toho dosavadního konzervativního a restriktivního boje s epidemií. Já jsem laik, ale jsem pro konzervativní cestu. Mohla by se vrátit druhá vlna epidemie a to si nikdo z nás nepřeje,“ dodal prezident.

Moderátorka pořadu se prezidenta Zemana zeptala také na to, jestli věří datům, která publikuje Čína. V poslední době se hodně spekuluje o tom, že jsou zkreslená.

Číně jsem děkoval, protože jsem slušně vychovaný

„Data, která publikuje Čína, jsou jediná data, která jsou k dispozici. To je prostý fakt. Nikdo nenabídl jinou sadu dat. Až je nabídne, začnu o tom uvažovat. Čína je veliká země, a jestliže nyní hlásí velmi nízké hodnoty nakažených a téměř nulové hodnoty zemřelých, samozřejmě to může u některých lidí vyvolat pochybnost,“ uznal Zeman, podle něhož by bylo nejlepší do Číny poslat experty a data ověřit.

V pořadu Zeman vysvětlil i to, proč děkoval Číně za prodej zdravotnických potřeb. Moderátorce sdělil, že ty z Číny byly jedinou možností.

„Všechny členské země EU zakázaly vývoz u nich vyráběných zdravotnických pomůcek. Čína byla jediná země, která nám to dodala. Žádat, aby nám to dodala zadarmo, zejména v době, kdy tu probíhá protičínská hysterie, je nesmysl,“ řekl Zeman.

Když se ho moderátorka opět ptala, jestli bylo poděkování vhodné, prezident jí odpověděl: „Vidím, že vy byste neděkovala, já to považoval za slušnost, jsem slušně vychovaný člověk.“

Prezident Miloš Zeman prozradil, že během karantény neustále pracuje v Lánech a je v pravidelném kontaktu s rodinou. „Koronavirus díkybohu nemám a ani moje rodina. Pořád si telefonujeme,“ řekl prezident.

Sledování pomůže, ale musí pak skončit

Zeman je toho názoru, že monitoring lidí pomocí mobilů může pomoci potlačit šíření epidemie, ale musí okamžitě po ní skončit.

Chytrá karanténa umožňuje po souhlasu nakaženého využít data o pohybu jeho mobilního telefonu za posledních pět dní k vytvoření vzpomínkové mapy složené z míst, kde se pohyboval. 

Mapa má sloužit hygienikům při rozhovoru s nakaženým, aby si lépe vzpomněl, kde byl a s kým se mohl potkat. A podle toho budou lidé kontaktováni, případně otestováni.

„Probíhá pilotní projekt na jižní Moravě. Počkejme na jeho výsledky, každý projekt, který pomůže potlačit epidemii koronaviru, je dobrý. Ale souhlasím, že tohle by mělo okamžitě po karanténě skončit,“ uvedl Zeman.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 10:45 pondělí 10. srpna 2020. Anketa je uzavřena.

  • 230
  • 213
  • 30
  • 28
  • 26
  • 26