Vy tam z Hradu, už dost! Začněte dělat svou práci a teprve pak můžete něco chtít po lidech

Pan prezident Miloš Zeman (77) byl v neděli za celkem dramatických okolností odvezen do nemocnice a v kontextu nových výsledků voleb a hlavně budoucnosti vyjednávání, kdy v nich hraje důležitou roli, došlo k momentu, který vyvolává otázky ohledně „lidského přístupu“.

„Milí přátelé, zdvořile si dovoluji požádat, zejména politiky a novináře, o citlivý přístup k hospitalizaci pana prezidenta,“ napsal si na Twitter mluvčí Hradu Jiří Ovčáček.

Srozumitelné je to dost. Nicméně kdyby dělal svou práci tak, jak by měl, k žádnému necitlivému přístupu by nikdy nedošlo, protože fotky zesláblého prezidenta nejsou honbou na nemocného člověka, ale výsledek toho, že hradní parta neinformuje veřejnost, a zdraví pana prezidenta věc veřejná je.

Pokud to nezvládá ani jeden z pracovníků Hradu, které samozřejmě platíme my všichni a jsou tedy stejně jako každý jiný úředník povinni veřejné obci, má za ně nastoupit rodina prezidenta Miloše Zemana. Minimálně jeho žena či mediálně zdatnější dcera mohou vydat prohlášení, kde stačí říct, že je prezident Zeman nemocen a necítí se dobře.

Výkon funkce také může načas přerušit, než bude v pořádku, nikdo tady nečíhá za bukem, aby skočil na Hrad, jakmile on z něj vytáhne paty kvůli pobytu na klinice. Je otázka, jestli podivná hrůza z pravdy zdravotního stavu se týká Miloše Zemana jako samotného, nebo spíše lidí kolem, kteří vědí, že lidé na ně mají obecně pifku.

Pak tu máme samozřejmě také prezidentovu rodinu, která si jistě neprochází veselým obdobím, to vše se dá lidsky pochopit, ale v tom případě neměl Miloš Zeman přijmout takovou funkci. Jestli se teď někdo odvolává na právo na soukromí ve veřejné funkci, je samozřejmě na každém z nás, kde máme etickou hranici a co dopřejeme exponované osobě, aby bylo skryto, ale základní ohleduplnost k pokročilému věku a zdraví Miloše Zemana ti, kteří o tom informují, mají.

A očekávají zpětnou vazbu od Hradu, té se však nedostává.

Řeč je samozřejmě o fotkách zesláblého prezidenta v sanitce, kdy ty nejsou výsledkem honby za senzací a chtíčem ukázat lidské trápení, ale jsou výsledkem neinformování, mlžení, vykonávání svéhlavě funkce mluvčího prezidenta republiky a jsou výsledkem blábolení na Twitteru v podobě žalmů.

Jsou výsledkem toho, že i manželka Miloše Zemana má nějakou veřejnou funkci, a když vidí, že zaměstnanci kolem něj selhávají a čelí akorát tak vzteku veřejnosti, má zasáhnout. V kontextu toho, co se na Hradě kolem Miloše Zemana děje a jak jeho okolí postupuje, se jedná o obrazový popis událostí s informační hodnotou, nic víc.

Jiří Ovčáček nyní chce citlivý přístup a nazývá všechny slovem „přátelé“. Přítel s veřejností ale bude až tehdy, až přestane být tajemným pozérem a začne být tiskovým mluvčím. Proto pak by nikdy k ničemu takovému nedošlo, zvláště v tom kontextu, kdy jím zveřejňované fotky pana prezidenta, jak volí, jsou též na hraně důstojnosti.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 0:09 úterý 8. února 2022. Anketa je uzavřena.

  • 240
  • 34
  • 7
  • 6
  • 6
  • 5