Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Zeman se obul do Romů a sní o domku: Pořídí si Hůlkovu „plechovku“?

    Miloš Zeman promluvil o Romech, zejména pak o těch, kterým se nechce pracovat. Do budoucna pak plánuje odstěhovat se za Prahu do přízemního domku, | foto: Koláž Expres.cz

    Prezident Miloš Zeman (73) se při návštěvě Olomouckého kraje pustil do Romů, kteří dlouhá léta nepracují. V Kojetíně, kde místní v anketě jako největší problém uvedli stěhování nepřizpůsobivých, sklidil bouřlivý potlesk. Koho by si on sám přál za sousedy, to už nesdělil. Nedávno se přitom svěřil se svým plánem pořídit si bungalov v Mnichovicích u Prahy.

    „Rozhodně nejsem přítelem komunismu, ale za komunismu Romové museli pracovat. Většinou pracovali jako kopáči, a když odmítli pracovat, byli označeni za osobu práce se štítící a šli do vězení,“ vysvětlovala hlava státu v rámci návštěvy v Olomouckém kraji.

    Jeho slova podle serveru Seznam Zprávy souvisela s anketou, kterou si nechala vypracovat kojetínská radnice. Vyplynulo z ní, že místním vadí hlavně stěhování Romů do jejich obce. To byla voda, co voda, hotová přílivová vlna na Zemanův mlýn.

    Za minulého režimu by se něco takového podle něj nestalo. „Za komunismu byl systém, že romské pracovní čety vedli opět Romové, kteří měli přirozenou autoritu. Když v jejich týmu někdo nepracoval, tak ho zfackovali. Je to velmi humánní metoda a zpravidla se osvědčuje,“ dodal prezident.

    Odvážná slova, která ale v případě prezidenta už tolik nepřekvapí. Významná část společnosti dá jistě prezidentovi za pravdu. Naproti tomu se ozvou i ti, kterým taková tvrzení od hlavy státu přijdou přes čáru.

    Jeho slova tak kritizoval například kandidát na senátora Jiří Drahoš. „Rozhodně nejsem přítelem komunismu, ale... je věta, kterou vážně nechcete slyšet od hlavy státu třicet let po revoluci. A zmínka o prospěšnosti fyzického násilí byla snad pouze jedním z řady jeho nepovedených bonmotů,“ nešetřil Zemana muž, který se o prezidentský post také ucházel.

    Prezident v nedávné době nepromlouval jen o sociálně exponovaných tématech, která hýbou společností. Zamýšlel se i nad chvílí, kdy opustí politiku. „Přemítám, že v tomto městečku si koupím bungalov. Na vilu nemám, ale mám celoživotní úspory,“ uvedl prezident s tím, že ve svém bungalovu chce hlavně houpací křeslo a jednu místnost s knihami.

    S pořízením domku by mu případně mohl poradit i jeho věrný přítel, zpěvák Dan Hůlka. Ten sice se stavbou nového domu v Jevanech stále otálí, provizorní bydlení v mobilheimu mu ale, zdá se, zatím vyhovuje. A vejde se tam i s přítelkyní a dcerkou!

    Mnichovičtí si mnou ruce, jejich pozemky a nemovitosti s prominentním sousedem získají na hodnotě. Naproti tomu zájemci o pozemky v této lokalitě budou muset sáhnout hlouběji do kapsy, Mnichovice tak mají šanci se stát prominentním sídlem nedaleko metropole, podobně jako již zmíněné Jevany nebo Průhonice.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 15:52 pátek 25. ledna 2019. Anketa je uzavřena.

    • Super
      67
    • Haha
      13
    • Trapas
      13
    • Tvl
      13
    • Cože
      12
    • Sladký
      7
    Vybrali jsme pro vás

    Hanychová vzpomíná na minulost. V Kozičce jsem poprvé otěhotněla, naštěstí je Kryšpín zdravý, řekla

    Agáta Hanychová zavzpomínala na dobu, kdy poprvé otěhotněla. Mělo k tomu dojít při jednom večírku v pražském baru...

    Katastrofa na Majálesu? Lidé se brodili bahnem, někteří interpreti nemohli vystoupit. Pořadatelé se omlouvají

    V sobotu se v Hradci Králové konal první letošní Majáles. Podle návštěvníků šlo ale o velkou katastrofu. Lidé se...