Ovčáček: Dienstbier chce sesadit Zemana? Chová se jak komunista ze 70. let

Hradní mluvčí opět přilil olej do ohně. Jiřího Ovčáčka totiž pořádně rozpálila slova senátora Jiřího Dienstbiera, který ve čtvrtek naznačil, že bude-li prezident Miloš Zeman pokračovat ve svých výrocích, tak by mohl být prohlášen za neschopného funkce. S tím ale tiskový mluvčí hlavy státu hrubě nesouhlasí a Expresu sdělil, co si o Dienstbierově názoru myslí.

Miloš Zeman svým vystoupením ve Štrasburku spustil velkou vlnu nevole. Spousta politiků mu nemůže odpustit to, že označil ruskou anexi Krymu za hotovou věc a že Rusko by mohlo Ukrajině ztrátu nahradit finančně nebo v naturáliích.

Mezi kritiky Zemanova vystoupení na půdě Rady Evropy patří například senátor za ČSSD Jiří Dienstbier. „Není tady jenom to vystoupení, ale ještě nějaký kolorit – např. výroky na adresu kameramana ČT, které to samozřejmě posouvají do nějakých dalších souvislostí,“ sdělil Dienstbier ve čtvrtek. 

Dienstbier se tak rozhodl hlavě státu pohrozit. „Myslím si, že pokud to takto bude pokračovat, že zejména v případě jistého výsledku prezidentské volby nám nakonec nezbude než se zabývat zvyklostmi, které jsou naznačeny v článku 66 naší Ústavy,“ uvedl Dienstbier před senátory s narážkou na možné Zemanovo znovuzvolení.

Výše uvedený článek Ústavy pojednává o odebrání prezidentských kompetencí v případě závažných důvodů. Podmínkou je usnesení Sněmovny a Senátu.

Dienstbierova slova pořádně rozpálila hradního mluvčího Jiřího Ovčáčka, který Expresu řekl následující.

„Tento pán (Jiří Dienstbier, pozn. red.) se inspiroval na ÚV KSČ v sedmdesátých letech. Místo Svobody chce Husáka,“ řekl na plná ústa Ovčáček.

Dienstbier Zemanovi pohrozil, že může být prohlášen za neschopného výkonu funkce. Ovčáček zuří!

A hradní mluvčí v upřímných slovech pokračoval i nadále. „Zmíněný senátor by evidentně chtěl prezidenta, který jde na ruku byznysu a tradičním politickým stranám.“

Ovčáček tak svými slovy chtěl poukázat na situaci ze sedmdesátých let, kdy tehdejší československý prezident Ludvík Svoboda byl nahrazen generálním tajemníkem ÚV KSČ Gustavem Husákem. 

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 12:10 pondělí 12. února 2018. Anketa je uzavřena.

  • 21
  • 6
  • 5
  • 3
  • 3
  • 2