Zeman v Izraeli promluvil o islámském terorismu: My Evropané jsme občas zbabělí!

Prezident Miloš Zeman vyrazil na návštěvu Izraele a dostalo se mu přivítání, jaké by mu mohl každý státník jen závidět. Jeho tamní protějšek Reuven Rivlin ho označil za přítele židovského lidu, na což mu Zeman opáčil, že je pro něj Izrael druhým domovem. Oba si pochlebovali i v otázkách politických, český prezident například označil hnutí Hamás za teroristickou organizaci. Zeman již také přednesl projev v izraelském parlamentu.

Miloš Zeman v doprovodu své manželky Ivany do Izraele dorazil již v neděli a oba se dočkali velmi vřelého přivítání. Přátelsky je přijal je nejen Zemanův protějšek Reuven Rivlin, ale dokonce i jeho manželka, která přitom trpí plicní fibrózou a chodí proto s dýchacím přístrojem po ruce.

V průběhu dnešního dne Zeman promluvil jako vůbec první český politik v izraelském parlamentu Kneset. Již předtím si ale s izraelským prezidentem Rivlinem notovali ohledně vzájemných vztahů obou zemí.

Rivlin Zemana označil za přítele židovského a izraelského lidu, na což mu český prezident opáčil, že Izrael považuje za svůj druhý domov.

„Rád bych vás, pane prezidente, pozval k návštěvě České republiky. Izrael, jak jistě víte, je mojí druhou vlastí, proto jsem zde také již na své třetí návštěvě. Byl bych rád, kdyby se Česko stalo druhou vlastí také pro vás,“ řekl Zeman.

Miloš Zeman se svým izraelským protějškem Reuvenem Rivlinem

Nechal se také slyšet, že ho inspirovala Rivlinova myšlenka o Izraeli jako jednom státě se dvěma národy. Ta je podle něj provokativní, což prý ale Zeman oceňuje.

„Všechny velké a hluboké myšlenky jsou provokativní. Mnoho desetiletí je tady diskuze o dvou nezávislých státech. Ale popravdě já vůbec nevidím nezávislý stát v Gaze, protože vnímám Hamás jako teroristickou organizaci, a ne jako stát,“ vysvětlil prezident svůj pohled.

Miloš Zeman s manželkou Ivanou položili květiny u pomníku významného sionisty Theodora Herzla.

Při návštěvě parlamentu Kneset se pak Zeman setkal i s premiérem Izraele Benjaminem Netanjahuem. A jak na Twitteru informoval prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček, také od něj se dočkal velmi přátelského přivítání.

„Milý příteli Miloši, vítejte v Izraeli, vítejte v Jeruzalémě, v našem věčném hlavním městě, uvedl v Knesetu izraelský premiér Benjamin Netanjahu a vysoce ocenil snahu pana prezidenta přesunout českou ambasádu do Jeruzaléma,“ popsal Ovčáček.

Následně Zeman přímo v Knesetu přednesl projev. Promluvil v něm o tom, proč je důležité být s Izraelem solidární, a opět se opřel do Palestiny. Tentokrát promluvil i o tamním islámském terorismu.

„Věřte mi, že jsem nejlepším přítelem Izraele ve své vlastní zemi. Má řeč je vzkazem solidarity s židovským lidem. Proč? Dovolte mi říct tři historické příklady. Zaprvé: V roce 1936 se odehrála konference o exilu Židů z nacistického Německa. Všechny státy odmítly přijmout Židy s výjimkou Dominikánců,“ začal vyjmenovávat.

„Druhý příklad: V roce 1973 se odehrál naprostý bojkot Židů z evropské strany. S výjimkou Portugalska. A třetí příklad: Poměrně nedávno v Evropském parlamentu hovořil terorista z Palestiny. Žena, která organizovala útok na civilní letoun. Myslím, že je to ostuda pro Evropský parlament, stejně jako pro všechny Evropany,“ pokračoval prezident.

„Takže někdy je důležité nebýt zdvořilý a vyhnout se politické korektnosti. Proto nebudu mluvit o světovém terorismu, ale budu hovořit o islamistech a jejich terorismu. Moje nezdvořilost povede k jednoduché otázce. My Evropané, a nyní hovořím pouze o Evropské unii, jsme někdy zbabělci. A proto je nezbytné vždy vyjádřit solidaritu s Izraelem. Protože zrada Izraele představuje zradu nás samotných. A proto jsem zde,“ řekl Zeman.

Do hledáčku izraelských médií se Zeman dostal již po svém příletu. To byl totiž položit květiny k hrobu sionisty a významného židovského novináře Theodora Herzla. Kromě dnešního projevu v parlamentu ho čeká také oběd s premiérem Benjaminem Netanjahuem, následně pak otevře Český dům.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 10:12 středa 27. března 2019. Anketa je uzavřena.

  • 98
  • 13
  • 12
  • 10
  • 9
  • 8