Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Zemana izolují a filtrují mu informace, stěžuje si Benešová. Kdo za tím stojí?

    Zemana izolují a filtrují mu informace, stěžuje si Benešová. Kdo za tím stojí?
    Podhradí si uzurpuje prezidenta jen pro sebe a znemožňuje mu kontakt s někdejšími blízkými spolupracovníky i přáteli. A kdo je to podhradí? Podle relevantních informací tuto blokádu udržují kancléř Vratislav Mynář a neméně problematický poradce Martin Nejedlý.
    Michal Chalupa Expres.cz
      12:55

    O záměrné izolaci prezidenta Miloše Zemana informovala Lidové noviny bývalá ministryně spravedlnosti Marie Benešová, ke které měl prezident vždy blízko. Naznačuje, že Mlynář a Nejedlý mají být právě těmi, kteří o přístupu k prezidentovi rozhodují.

    „Nevím, kdo mu informace selektuje, ale když jsme spolu v rychlosti mluvili naposledy na setkání poradců, o spoustě věcí nevěděl. Pokud budete žádat o schůzku s prezidentem mezi čtyřma očima, musí se naplánovat, musí se mu to dát do programu, a když je nabitý, odkážou vás na nejzazší termín,“ popsala běžnou praxi Marie Benešová, která Miloši Zemanovi radí v oblasti práva.

    Exministryně například kritizuje, že prezident neměl dostatek informací ohledně dění v jeho volebním štábu a že do jeho vítězného týmu propašovali Milana Chovance, který v té době již nebyl Zemanovým oblíbencem, a měla tak být posílena jeho role v ČSSD.

    Tito dva lidé mají na prezidenta Zemana rozhodující vliv – Vratislav Mynář (vlevo) a Martin Nejedlý (vpravo).

    Když přišla řeč na sestavování vlády, Benešová tvrdí, že prezident při své odpovědnosti může být ze situace již lehce nervózní. „Nějakou dobu jsem s ním nemohla mluvit a je složité se k němu dostat na rozhovor. Nechci spekulovat, kdo tomu brání, ale tak to prostě je. Nejsem sama, kdo to takto cítí. Vídám pana prezidenta pravidelně měsíčně na sezení expertní skupiny v Lánech, ale tam jsou daná témata a mnoho diskutujících. Není tam prostor na témata ostatní.“

    Někdejší ministryně spravedlnosti, poslankyně za ČSSD a blízká spolupracovnice Miloše Zemana Marie Benešová.

    Podle bývalé poslankyně ČSSD se k Zemanovi nemohou dostat lidé, o nichž je přesvědčena, že by je rád přijal. Podobné zkušenosti má například i další prezidentův oblíbenec, bývalý ministr průmyslu a obchodu Miroslav Grégr, který přiznal: „Nejsem v blízkém okolí pana prezidenta ani v častém styku.“ Podobný osud potkal dalšího člena Zemanovy úřednické vlády, loni zemřelého exministra školství Eduarda Zemana.

    Našeptávači z prezidentova okolí kolem něho staví tvrz a rozhodují, s kým se bude hlava státu stýkat, kdo jí bude předkládat důležité zákulisní informace, kdo budou Zemanovi spolupracovníci a přátelé. V minulosti najdeme i další jména, která byla z okolí Hradu postupně vytlačena. Šlouf, Škromach, Forejt, Kmoníček…

    Aniž by to někoho nějak překvapilo, prezidentův mluvčí podobné scénáře naprosto odmítá. Marie Benešová prý s prezidentem mluvila na expertní skupině a má i termín setkání na konec června. „Pan prezident je komplexně informován, to mohu plně ujistit,“ vyjádřil se Jiří Ovčáček. O čem všem je ale informován, to neprozradil.

    Fotogalerie

    Co ty na to?

    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 12:55 čtvrtek 4. října 2018. Anketa je uzavřena.

    • Tvl
      34
    • Haha
      14
    • Cože
      9
    • Super
      8
    • Trapas
      6
    • Sladký
      5