Ivana Zemanová vystoupila: Manžel prochází léčbou, která si vyžádá čas, prosím o toleranci

První dáma Ivana Zemanová po delší době vystoupila na veřejnosti. Relevantnější informace o zdravotním stavu prezidenta Miloše Zemana nesdělila, pouze oznámila, že jeho léčba si žádá čas. Spekulace o zdravotním stavu označila za neetické.

První dámu na tiskovém brífinku na Pražském hradě doprovázela Zemanova dcera Kateřina.

„Prezident republiky, ale také téměř třicet let můj manžel a otec mé dcery, kterého miluji, jak jistě víte, je v nemocnici. Jako média se zajímáte o jeho zdravotní stav, což je pochopitelné,“ řekla v úvodu první dáma.

„Mohu jen potvrdit, že v současné době podstupuje léčbu, která si vyžádá čas. Spekulace o diagnózách a prognózách považuji přinejmenším za velmi neetické,“ řekla Zemanová ke zdravotnímu stavu svého muže.

Zdraví každého člověka označila za citlivou a vážnou věc. „Ze všeho nejvíce si přeji, aby se můj manžel uzdravil,“ dodala.

Média poprosila o trpělivost a potřebný čas, aby měl Zeman možnost nabrat sílu.

„Není jediným prezidentem, který v době výkonu své funkce onemocněl, a proto vás znovu prosím o toleranci,“ uvedla. Dodala, že bude informovat, až bude znám další vývoj. Zároveň požádala všechny, kdo mají Zemana rádi, aby na něj mysleli.

Zemanová před asi čtyřicet novinářů předstoupila společně s dcerou Kateřinou, obě byly oblečené v tmavém oblečení. První dáma své připravené vyjádření přečetla, Kateřina nemluvila. Setkání s novináři se konalo před sochou prvního československého prezidenta Tomáše Garrigua Masaryka v Rothmayerově sále na Pražském hradě.

Tiskové vyjádření první dámy se konalo v pátý den hospitalizace prezidenta Zemana, o které jeho okolí veřejnosti podrobnosti neposkytlo. Pražský hrad čelí za informování o zdravotním stavu hlavy státu dlouhodobé kritice. Kvůli nedostatku informací se na kancléře Vratislava Mynáře obrátil i předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS). Chce vědět, jaká je prognóza dalšího vývoje prezidentova zdraví.

Podle některých politiků by se Parlament měl zabývat tím, zda prezidenta kvůli neschopnosti zastávat úřad nezbaví pravomocí. Podle některých ústavních právníků je takový postup několik dní po začátku hospitalizace předčasný.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 16:50 pátek 11. února 2022. Anketa je uzavřena.

  • 137
  • 100
  • 15
  • 10
  • 9
  • 6