Rozdílné kampaně kandidátů: Zeman oslovoval diváky, Drahoš jen své fanoušky

Naprosto odlišně poslední dny boje o Hrad uchopili prezidentští kandidáti Miloš Zeman a Jiří Drahoš. Mezitím, co se stávající hlava státu snažila v televizních debatách na stanicích Nova a Barrandov přesvědčit nerozhodnuté voliče, tak Zemanův vyzyvatel zvolil poněkud zvláštní taktiku. Debaty odmítl, místo nich navštívil divadla a kina, například pražskou Lucernu, kde odpovídal na dotazy občanů. Zde ale spíše burcoval ty, kteří již přesvědčení jsou. Není to trochu ztráta času a hlavně chyba, která by Drahoše mohla mrzet? Během dvou dní přesvědčování již přesvědčených totiž jeho rival Miloš Zeman oslovil minimálně dva miliony potenciálních voličů.

Prezidentský kandidát Jiří Drahoš v pondělí v pražském kině Lucerna ukončil svou takzvanou kontaktní kampaň. V zaplněném sále odpovídal na dotazy občanů, které zároveň burcoval ke změně, kterou prý Hrad potřebuje. 

Podporu mu v Lucerně opět veřejně vyjádřili i neúspěšní kandidáti z prvního kola Pavel Fischer, Marek Hilšer a Michal Horáček. Kromě toho do pražského kina přišlo Drahoše podpořit několik známých osobností. Přítomni byli také dobrovolníci, kteří bývalému předsedovi Akademie věd pomáhají dostat se na Hrad. Nebyla to trochu ztráta času?

Drahošův konkurent Miloš Zeman totiž zvolil naprosto odlišnou taktiku. Nešel burcovat své příznivce ani jim děkovat za hlas v minulém kole, ale vyrazil do televizních debat, kde se pokusil přesvědčit nerozhodnuté voliče.

V té první, kterou v neděli odvysílala televize Nova, ho zpovídal moderátor Rey Koranteng a Zeman mile překvapil. Vypadal, že je v dobré kondici a dlouhé debaty mu nebudou dělat problém. Nejlepším možným způsobem tak odpověděl na spekulace o jeho špatném zdravotním stavu.

Prezident Miloš Zeman v první debatě na Nově. Jeho protikandidát Jiří Drahoš účast odmítl.

Důležité je také zmínit, že tuto debatu živě sledovalo více než jeden a půl milionu lidí. Jeho konkurent Drahoš mezitím ale burcoval své příznivce během takzvané kontaktní kampaně k tomu, aby mu dali hlas, i přestože už je vlastně přesvědčovat nemusel. Jednalo se totiž o sortu lidí, kteří k Drahošovi tíhnou a přesvědčováni být ani nemusí.

Kromě nabídky televize Nova Drahoš odmítl i pozvání do Duelu Jaromíra Soukupa. „Pan Drahoš se připravil o možnost oslovit statisíce diváků,“ utrousil hned na začátek pondělní debaty moderátor a majitel televize Barrandov Jaromír Soukup.

Jiří Drahoš burcoval své voliče. Mezitím Zeman zářil v debatách.

Stejně jako debata na Nově, tak i Duel Jaromíra Soukupa byl velmi sledovaný a jednalo se o příležitost pro oba kandidáty ukázat, že právě oni jsou tím pravým pro nerozhodnuté voliče, kterých je podle posledních odhadů kolem deseti procent.

Díky Drahošově odmítnutí tak dostal Zeman neomezené množství prostoru k tomu, aby prostřednictvím klidných televizních debat oslovil minimálně dva miliony lidí, a je dost možné, že velké procento z nich si svými výstupy i získal.

Nebude svého kroku Jiří Drahoš později litovat?

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 23:30 úterý 22. května 2018. Anketa je uzavřena.

  • 99
  • 12
  • 12
  • 10
  • 5
  • 4