Zemanova druhá a utajovaná rodina: Exmanželka ho zapírala, syn David se pokusil zabít

Končící prezident Miloš Zeman se včera přestěhoval z lánského zámku do svého nového domu v Lánech, kde bude bydlet s manželkou Ivanou a částečně tam bude pobývat i dcera Kateřina a docházet lékařský personál. Věděli jste ale, že měl odcházející prezident ještě jednu rodinu, kterou se příliš nechlubil a svým způsobem ji i zapíral? S první manželkou Blankou se mu narodil syn David, dnes úspěšný lékař, a právě kvůli soudním tahanicím o něj se pak rozešli ve zlém. Zatímco Zeman to dotáhl na Hrad, David se pokusil o sebevraždu a Blanka Zemanová svého exmanžela dokonce zapírala!

Ženy po jeho boku mu byly chloubou. Vždy věrná první dáma Ivana a krásná dcera Kateřina. Spousta lidí ale ani pořádně nevěděla, že Miloš Zeman měl kromě jich dvou ještě jednu rodinu. A bylo to hlavně tím, že se jí nijak moc nechlubil.

V roce 1971 se oženil se svou spolužačkou ze střední Blankou. Ta převzala jeho příjmení a ještě v témže roce se jim narodil syn David. Jenže manželství nemělo příliš dlouhého trvání. Už roku 1978 se rozváděli.

A byl to pořádně ostrý rozvod. Hlavním bodem sporu se stal pochopitelně teprve sedmiletý David. Celá věc Zemanovy rozdělila tak, že byli po zbytek života na nože.

Když byl Miloš Zeman v roce 2012 ještě teprve kandidátem na prezidenta, reportéři Blesku se vydali Blanku Zemanovou hledat. Našli ji, jenže ona zapřela, že by byla skutečně bývalou manželkou Miloše Zemana, a dokonce pak hrozila přivoláním policie. Sousedé poté potvrdili, že svou totožnost popírá běžně.

Exmanželka Miloše Zemana Blanka

Abychom byli objektivní, také Miloš Zeman svou exmanželku neuváděl téměř v žádném svém životopise.

O nějakou dobu později Zemanová promluvila. Stručně, zato nekompromisně a dost zostra. „On (Miloš) na něj doopravdy kašle a celou dobu kašlal,“ řekla Blesku.

Na to Zeman zareagoval také nesmlouvavě. A z jejich slov, i když pronesených po více než třiceti letech, bylo znát, že si boj o syna nezapomněli.

„Když jsem se rozvedl, použila (Blanka) bohužel dítě jako nástroj odvety, takže jsem syna, ač jsem se toho soudně domáhal, několik let neviděl. Když od matky odešel, znovu jsme se sblížili,“ prohlásil.

David se pokusil o sebevraždu, Zeman na něj byl ale hrdý

S dnes osmačtyřicetiletým synem Davidem měl tedy Miloš Zeman dobré vztahy. Byl na něj hrdý, a to po právu. Zeman junior se stal uznávaným lékařem, neurologickým specialistou.

Veřejnosti se vždy stranil, odmítal rozhovory, jen před otcovými prvními prezidentskými volbami stručně pro Moravskoslezský deník řekl, že si otce váží a že mu rozhodně svůj hlas dá. Přiznal ale, že se vídají jen sporadicky.

Syn Miloše Zemana David je úspěšným lékařem.

Zeman ve své knize „Zpověď informovaného optimisty“ z nakladatelství Čas prozradil, že v synovi vidí i některé svoje vlastnosti.

„Do značné míry ano… On má jistý distanc – nebo, chcete-li, ostych – vůči lidem. Ale vzhledem k profesi, kterou vykonává – do styku s pacienty příliš nepřijde, protože je většinou v laboratoři – mu to podle mě nevadí a neškodí. Ale ten ostych tam zcela určitě je a možná je geneticky daný,“ napsal.

Syn David zřejmě po otci zdědil vášeň pro kouření.

Zemanův syn David má i jedno černé a tak trochu veřejné tajemství. Jednou z mála věcí, které jsou o něm známy, je to, že se v minulosti pokusil spáchat sebevraždu. Jak se věci měly, vysvětlil Miloš Zeman sám.

„David se kdysi strašně zamiloval do jedné dívky. Byl tehdy medik, uměl dávkovat léky a spáchal ostentativní sebevraždu. Naordinoval si dávku léků a klesl v bezvědomí na podlahu u jejích dveří. Novináři potom napsali, že spáchal sebevraždu kvůli politické angažovanosti svého otce. David mi po tom, co si to přečetl, napsal, že teď se zavraždí doopravdy. Byly to tři nejstrašnější dny v mém životě,“ řekl.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 20:55 čtvrtek 6. července 2023. Anketa je uzavřena.

  • 69
  • 33
  • 22
  • 15
  • 14
  • 12