Miloš Zeman v Číně: S sebou vzal dvě letadla podnikatelů

Miloš Zeman vyrazil na cestu do Číny. I přesto, že vláda v Česku je naprosto v rozkladu. Obchodní příležitosti a utužování diplomatických vztahů tak před stabilitou ve vlastní zemi zřejmě mají přednost. Jak návštěva zatím probíhá a kdo je s prezidentem na jedné lodi?

Do vládních letadel nastoupili s Milošem Zemanem také mnozí přední čeští podnikatelé. Mimo jiné je to například nejbohatší Čech Petr Keller, jeho poradce Martin Nejedlý, guvernér České národní banky Jiří Rusnok nebo bývalý premiér Petr Nečas.

Organizátorem celé obchodní mise do Číny je Svaz průmyslu a dopravy ČR. Na návštěvě v Číně se hodlají zabývat různými odvětvími průmyslu včetně důlní techniky, výrobou letadel, energetikou, elektrotechnikou, medicínskými technologiemi, ochranou životního prostředí a podobně.

Během návštěvy má hlava státu v plánu sejít se s ruským prezidentem Vladimirem Putinem, který pobývá v Číně na státní návštěvě ve stejnou dobu. Spolu s ním mělo setkání absolvovat také 6 ministrů, z nichž tři kvůli probíhající vládní krizi nakonec nedorazí. Prezidenta tak doprovází pouze ministr průmyslu Jiří Havlíček, ministr dopravy Dan Ťok a ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová.

Celá návštěva se tak ponese především v obchodním a partnerském duchu. Po návratu se bude prezident zabývat poněkud nepříjemnějšími a ožehavějšími otázkami.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 10:05 sobota 9. září 2017. Anketa je uzavřena.

  • 16
  • 14
  • 14
  • 13
  • 13
  • 11