Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Prezident Zeman zvažuje abolici pro Babiše, Polčáka označil za hyenu

    Miloš Zeman | foto: reprofoto: Blesk.tv

    Premiér Babiš v kauze Čapí hnízdo trestně stíhaný nebude. Pokud by ale proces byl obnoven, prezident Miloš Zeman zvažuje využití své pravomoci stíhání zastavit. „Pokud by to bylo nutné, a já věřím, že to nutné nebude, pak bych k tomuto ústavnímu kroku sáhl,“ uvedl s tím, že by se opatření týkalo celé Babišovy rodiny. Polčákův útok považuje za hyenismus.

    Stíhání premiéra Babiše bylo pravomocně zastaveno. Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman může ale rozhodnutí Městského státního zastupitelství v Praze buď potvrdit, nebo zrušit.

    Pokud by bylo obnoveno stíhání Andreje Babiše, prezident Zeman uvažuje o abolici, která by se týkala celé premiérovy rodiny.

    „Kdyby se do toho vrtalo, prezident má ústavou dané právo abolice, to znamená rovněž zastavení trestního stíhání. Pokud by to bylo nutné, a já věřím, že to nutné nebude, pak bych k tomuto ústavnímu kroku sáhl,“ uvedl Zeman ve čtvrtek na TV Barrandov.

    „Já bych tady citoval hejtmana Jiřího Čunka, který naprosto přesně řekl, že toto je prezidentův vzkaz nejvyššímu státnímu zástupci Pavlu Zemanovi, aby nepodléhal politickým tlakům, ať už davů na náměstích, nebo opozičních politiků,“ řekl k tomu v neděli v pořadu S prezidentem v Lánech na Blesk.cz.

    „Tlak z mé strany by to byl tehdy, kdyby to nebylo podloženo dvěma rozhodnutími státních zástupců, která vedla k zastavení trestního stíhání, a toto rozhodnutí nabylo právní moci. Víte, já si myslím, že Andrej Babiš je schopný premiér a že nemá smysl ho v případě tzv. justičního ping-pongu, to znamená, kdyby se to vrátilo na začátek, zbytečně zatěžovat tím, co už jednou prožil,“ míní Zeman s tím, že všichni občané jsou si před zákonem rovni. Prezident, premiér i řadový občan.

    Andreji Babišovi prezident Zeman věří. Já bych si přál, aby byl nevinen, a věřím, že je nevinen,“ řekl o premiérovi.

    Případné zastavení stíhání by se týkalo celé premiérovy rodiny. Obvinění čelila také jeho manželka Monika Babišová nebo Adriana Bobeková, první premiérova dcera.

    Samozřejmě celé rodiny, protože by bylo nesmyslné dát abolici Andreji Babišovi a nedat ji těm rodinným příslušníkům,“ poznamenává prezident a zdůrazňuje, že zatím žádná abolice vyhlášena nebyla.

    V prezidentském duelu s Jiřím Drahošem v lednu 2018 Miloš Zeman odpovídal na dotaz moderátorky Světlany Witowské jinak. Řekl, že trestní stíhání premiéra Babiše nezastaví.

    „Proboha, v žádném případě ne, protože on sám se musí očistit. Já jsem nikomu abolici za pět let svého prezidentování neudělil a nezměním tento názor, protože bych se tím naprosto zesměšnil,“ říkal v předvolebním duelu ČT Zeman.

    Teď je ale podle prezidenta jiná situace. „Strašný rozdíl je v tom, že abolice, kterou uděluje prezident, aniž by předtím vyslechl názor státních zástupců, ho zesměšní. Na druhé straně, je-li k dispozici velmi obšírná zpráva pana státního zástupce Šarocha schválená jeho nadřízeným, panem státním zástupcem Erazímem, je z čeho vycházet, to je naprosto odlišná situace,“ nechal se Zeman slyšet.

    Úvahy o abolici vyvolaly řadu diskuzí. Reakce europoslance Stanislava Polčáka (STAN) byla obzvlášť drsná.

    „Doufám, že nejvyšší státní zástupce rozhodne o zrušení usnesení městského státního zastupitelství až v samém závěru lhůty. Můžeme si jen přát, že souboj Zeman vs. Zeman do té doby rozhodne příroda...,“ vzkázal Polčák.

    Europoslanec Stanislav Polčák (STAN) ve svém vyjádření na adresu prezidenta dost přestřelil. To, že by mu přál smrt, se pak snažil popřít...

    „Samozřejmě že to myslel, že si přeje moji smrt, ale protože není příliš zajímavý, já bych se jenom vrátil k první části jeho názoru, a to že Pavel Zeman zruší ono rozhodnutí Šarocha a Erazíma těsně před uplynutím lhůty, kdy tedy já už zřejmě budu podle jeho názoru mrtvý. Toto je, protože Polčák je opoziční poslanec, europoslanec, jasný důkaz zpolitizování celého tohoto případu,“ reagoval Zeman, jenž Polčákova slova označuje za hyenismus.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 15:49 pondělí 20. ledna 2020. Anketa je uzavřena.

    • Trapas
      89
    • Super
      31
    • Tvl
      29
    • Haha
      28
    • Cože
      27
    • Sladký
      27