Babiš bude vládnout do voleb, i kdyby vláda padla, potvrdil prezident Zeman

Vyvolat hlasování o nedůvěře vládě nemá smysl. To alespoň vyplývá z vyjádření Miloše Zemana v Partii Terezie Tománkové. Prezident potvrdil, že i kdyby se to opozici povedlo, současnou vládu by nechal dosloužit až do voleb. V úvahu podle jeho slov nepřichází ani rozpuštění Poslanecké sněmovny, k čemuž se přiklání Piráti a STAN.

Česko je v diplomatickém rozkolu s Ruskou federací a stále jsme se nevypořádali s pandemií koronaviru, která je sice na ústupu, ale nic není vyhráno, opozice chce přesto shodit vládu. Veřejně se mluví dokonce i o tom, že by byla rozpuštěna Poslanecká sněmovna a dohodly by se předčasné volby, když bude schválen nový volební zákon.

Zatímco šéf Pirátů Ivan Bartoš a předseda STAN Vít Rakušan jsou pro rozpuštění Sněmovny, předseda ODS Petr Fiala, šéf KDU-ČSL Marian Jurečka a šéfka TOP 09 Markéta Pekarová Adamová vyzvali premiéra Andreje Babiše, aby si sám požádal o důvěru, když už v Poslanecké sněmovně nemá podporu komunistů.

„Konkrétní kroky představíme v úterý na tiskové konferenci koalice Spolu, včetně výsledku našeho jednání s dalšími stranami v Poslanecké sněmovně,“ uvedl v pátek Fiala, který ale nepočítal s reakcí Miloše Zemana.

Zeman je pro to, aby vláda dovládla do řádných voleb, a udělá pro to vše, co mu zákon a ústava dovolují.

„Chtěl bych potvrdit své prohlášení, že pokud by vládě Andreje Babiše byla vyslovena nedůvěra, vzhledem k tomu, že do řádných voleb zbývá několik měsíců, nechám tuto vládu vládnout v demisi,“ potvrdil v Partii.

Prezident se vyjádřil i k možnosti rozpuštění Poslanecké sněmovny. „Spekulace o tom, že je sto dvacet hlasů, které umožňují rozpuštění Sněmovny, je naprosto mylná. Kdyby si tito naivové přečetli ústavu, zjistili by, že prezident může, ale nemusí Sněmovnu rozpustit. Nechovejme se jako hlupáci a nedělejme chaos před řádnými volbami,“ vzkázal všem opozičním stranám Zeman.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 12:46 pondělí 23. srpna 2021. Anketa je uzavřena.

  • 168
  • 16
  • 16
  • 3
  • 3
  • 2