Důstojný nástup do letadla za 2,4 milionu: Armáda shání speciální výtah pro Zemana

Komfortnější cestování hlavy státu, která je upoutána na invalidní vozík. Přesně to si Ministerstvo obrany slibuje od speciálního výtahu do letadla, takzvaného ambuliftu, který nyní za 2,4 milionu poptává pro prezidenta Miloše Zemana (76). Tomu by se pak do vládního airbusu nastupovalo o poznání snáz.

Ministerstvo obrany pro asistenci prezidentu Miloši Zemanovi při jeho státnických cestách aktuálně shání firmu ve veřejné zakázce. Požadavek na „pronájem prostředku pro důstojný nástup prezidenta ČR (nakládání osob s omezenou schopností pohybu) do letounu A-319 CJ včetně obsluhy“ zveřejnilo na svých stránkách.

Ambulift se běžně používá pro usnadnění nástupu invalidních osob do letadla. Díky zdvižné plošině se vozíčkáři nebo osoby se ztíženým pohybem mohou vyhnout schodům, po kterých se do letadla běžně nastupuje.

Smlouva předběžně mluví o zajištění deseti až dvaceti letů prezidenta v letech 2021 až 2023. Vybraná firma má od Ministerstva obrany za zmíněnou službu vyinkasovat celkem 2,4 milionu korun.

Informace o speciálním výtahu pro prezidenta se objevily jen pár dní poté, co se Zeman na jih Moravy, kde 1. září vítal prvňáčky, vydal armádním letounem C-295 CASA. Díky sklápěcí plošině v zadní části letounu je transport prezidenta, který se v posledních měsících pohybuje na invalidním vozíku, snazší. 

Náklady spojené s letem činily „více než 55 tisíc korun“, citoval Deník N generální štáb. Podle webu iRozhlas.cz ale armáda nezapočítala vše. Do ceny nezahrnula například amortizaci letadla. Po doplnění se částka vyšplhala celkem na téměř 450 tisíc korun.

Prezident Miloš Zeman to za údajně „marnotratnou“ cestu do Brna pořádně schytal, voliči si prý dovedou představit méně nákladné způsoby přepravy. 

„Jiné možnosti byly hodnoceny jako nerealizovatelné, a proto jsme zvolili tuto optimální variantu,“ napsal serveru iRozhlas.cz mluvčí Hradu Jiří Ovčáček.

Ambulift má hlavě státu umožnit důstojný nástup do vládního airbusu.

„Nejde o stav D1, ale o fakt, že finišuje klíčová a potřebná rekonstrukce této dálnice. Co je ovšem nutno zdůraznit, využití armádního letounu vrchním velitelem ozbrojených sil je zcela případné a vhodné,“ zdůvodnil, proč Miloš Zeman do Brna nejel autem po nechvalně proslulé dálnici.

Co budou Zemanovi kritici říkat teď, když se armáda shání po komfortnějším a důstojném způsobu, jak nalodit prezidenta na palubu vládního letounu?

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 12:42 úterý 4. ledna 2022. Anketa je uzavřena.

  • 47
  • 18
  • 15
  • 11
  • 7
  • 4