Předseda Senátu Vystrčil odletěl na Tchaj-wan. Aerolinkami China Airlines!

Diskutovaná návštěva předsedy Senátu Miloše Vystrčila začíná. Právě dnes odpoledne odletěla z Letiště Václava Havla asi devadesátičlenná delegace podnikatelů a dalších politiků včetně pražského primátora Hřiba. Paradoxní je, že se nalodili na letadlo s obřím nápisem „China Airlines“!

Právě Čína totiž proti cestě vehementně protestuje, Tchaj- wan neuznává jako stát, považuje ho za svou vzbouřenou kolonii.

List Global Times, za kterým stojí čínská komunistická vláda, dokonce napsal, že cestu iniciovaly Spojené státy s cílem narušit česko-čínské vztahy.

Expert z Čínské akademie sociálních věd (CASS) Lü Cchun-čcheng se nechal slyšet, že by Čína měla proti českým politikům mířícím na Tchaj-wan zasáhnout, protože porušují klíčové zájmy Číny.

„Považuji to za hloupost,“ řekl dnes před odletem Vystrčil.

Paradoxní je, že delegace odletěla letadlem s nápisem „China Airlines“, u něhož ještě členové zapózovali. 

Tímto letadlem odcestovala delegace na Tchaj-wan.

Není to ovšem tak, že by se Vystrčil nechal na Tchaj-wan odvézt čínskými aerolinkami, snad aby Čínu popíchl. China Airlines jsou vlajkovou společností Tchaj-wanu, založeny byly už v roce 1959.

Vystrčil na brífinku před odletem řekl, že je rád, že se cestu podařilo zorganizovat, a že se na Tchaj-wan těší. 

„A to, že vás novináře teď vítám na Letišti Václava Havla, je pro tuhle cestu symbolický název,“ dodal. 

Vystrčil bude jedním z nejvýše postavených politiků, kteří Tchaj-wan v moderní historii navštívili. Na ostrovním státě ho čeká přijetí na nejvyšší úrovni. Setká se s ním tchajwanská prezidentka Cchaj Jing-wen, premiér Su Čen-čchang i jeho parlamentní protějšek Jou Si-kchun. 

Jednat bude i s několika ministry, mezi nimiž nechybí ministr zahraničních věcí Joseph Wu.

Miloš Vystrčil

Po celou cestu čekají na delegaci přísná hygienická opatření kvůli obavám ze šíření koronaviru. Tchaj-wan patří mezi země, kterým se s nákazou podařilo dobře vypořádat. Jeho úřady tak mají obavy ze zavlečení nemoci ze zahraničí. 

Členové delegace se musí před vstupem do letadla prokázat dvěma negativními testy na covid-19, další dva testy je pak čekají přímo v Tchaj-peji. 

Během letu i pobytu bude muset delegace nosit roušky a z hotelu se její členové dostanou pouze při oficiálních příležitostech.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 17:48 neděle 27. prosince 2020. Anketa je uzavřena.

  • 158
  • 49
  • 34
  • 30
  • 23
  • 22