Miloš Vystrčil tepe vládu za pomalost! Proč asi? Obhajuje mandát senátora

Šéf Senátu Miloš Vystrčil (ODS) se kvůli (ne)řešení energetické krize obul do vlády. Kabinet Petra Fialy podle něj zaspal, k rázným krokům se měl odhodlat mnohem dříve, než se lidé zhrozí nad enormně vysokými účty za elektřinu, teplo a plyn.

„Některé reakce vlády jsou dobré, některé nejsou. Je to taková střelba na běžící cíl a myslím si, že jsou schopni to zvládnout, ale je pravda, že kroky vlády nejsou bezchybné,“ nechal se Miloš Vystrčil slyšet v pořadu Epicentrum Blesku, když přišla na přetřes současná energetická krize a kroky kabinetu Petra Fialy.

„Podle mého názoru jsou pomalé a došlo k podcenění situace a k podcenění toho, co se bude dít, až začnou přicházet účty za energie,“ doplnil šéf Senátu.

S kritikou „kupodivu“ přichází až ve chvíli, kdy je to s ohledem na blížící se volby do Senátu v jeho domovském obvodu Jihlava. V nich by svůj post rád obhájil. Pomýšlet si rovnou na křeslo předsedy, které aktuálně zastává, ale prý zatím nechce.

„Byl bych nerad, aby ta moje odpověď vyzněla tak, že už to zvolení senátorem považuji za samozřejmost,“ vykrucoval se, když se ho novináři na post šéfa Senátu zeptali. Podobně opatrný byl i v případě kandidatury na prezidenta.

„Samozřejmě, musí proběhnout senátní volby a jejich výsledek je jednou z informací, kterou má potom člověk k dispozici. I přesto říkám, že dnes neumím říci, co by se muselo stát, abych změnil svůj názor, že kandidovat nebudu,“ řekl k tomu Vystrčil.

Ceny energií letí strmě nahoru v celé Evropě.

Zato v případě řešení energetické krize si servítky moc nebral. Je toho názoru, že Fialův kabinet zaspal a měl jednat mnohem svižněji.

„Vláda měla postupovat rychleji. Rada ministrů pro energetiku se měla svolat dříve, měli jsme rychle reagovat na navyšování ceny energií a měli jsme se již dříve odstřihnout od vlivu ruského plynu na nás,“ konstatoval v Epicentru Blesku.

Podle opozice, ale i některých odborníků a podnikatelů je aktuální pomoc vysoce nedostatečná. S tímto názorem souzní i senátní podvýbor pro energetiku. Premiér Petr Fiala proto půjde senátorům vysvětlit své dosavadní kroky a nabídnout možná řešení krize a pomoci občanům Česka.

„Existuje neformální, ale velmi pravděpodobná dohoda, že bude 13. září zasedat plénum Senátu, na které přijde pan premiér, ministr práce a sociálních věcí, ministr financí, ministr dopravy, průmyslu a obchodu a také ministryně životního prostředí,“ doplnil předseda Senátu, jenž věří, že v nadcházejících volbách si lidé na Jihlavsku vzpomenou, jak se za ně měsíc před volbami bil. Správně vyhodnotil, že mise na Tchaj-wan mu vítězství nepřinesou.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 13:39 pátek 30. prosince 2022. Anketa je uzavřena.

  • 63
  • 9
  • 6
  • 3
  • 2
  • 2