Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Do třetice našel životní štěstí: Kdo jsou osudové ženy Miloše Formana?

    Jaké byly osudové ženy režiséra Miloše Formana? | foto: Profimedia.cz

    Filmu se věnoval celý život, a tak se Miloš Forman setkal s řadou talentovaných hereček či scenáristek. Některé z nich legendárnímu režisérovi učarovaly tak moc, že se staly jeho osudovými láskami. Které ženy Formana jeho veleúspěšným životem provázely?

    Jana Brejchová

    Okatá blondýna byla hvězdou filmu, na stříbrném plátně zářila už od třinácti let. Když se hereckou profesí začala živit na plný úvazek, při natáčení filmu Štěňata se seznámila s dnešní filmařskou legendou Milošem Formanem. Tehdy se psal rok 1957.

    Formanovou první ženou byla herečka Jana Brejchová.

    Přísní rodiče Brejchové jejich vztahu zrovna nepožehnali a Forman za ní musel potupně šplhat oknem. Když mu tajnůstkaření začalo lézt krkem, požádal svou milou o ruku a v roce 1958 se vzali.

    Vztah to ale nebyl příliš idylický. Mladý pár nemohl dlouho sehnat byt, bydlet proto museli v kanceláři. Forman navíc většinu času trávil prací v divadle.

    Když se pak k těmto problémům přidaly i Formanovy záletnické choutky a zapletl se s baletkou, Brejchová bouchla do stolu a požádala o rozvod. 

    Rok na to už se maminka herečky Terezy Brodské znovu vdávala, podle všeho natruc Formanovi.

    Věra Křesadlová

    Forman po rozvodu s Brejchovou dlouho netruchlil, během natáčení filmu Konkurs se totiž poznal s mladou zpěvačkou Věrou Křesadlovou. Tak mladou, že to byl právě on, kdo ji vezl k maturitní zkoušce.

    Netrvalo dlouho a Křesadlová s Formanem otěhotněla, a to byl především důvod jejich svatby v roce 1964. Později se jim narodila dvojčata Petr a Matěj, která se společně proslavila ve filmech o rodině Homolkových.

    Křesadlová i se syny Miloše Formana.

    Rodina Formanových potom žila ve Francii, otec ji ale opustil a odletěl pracovně do Ameriky, kde se usadil a dobyl i slavný Hollywood. Jak Křesadlová později prozradila, za dlouhých 30 let se s Formanem viděli všehovšudy čtyřikrát. Vztah na dálku nefungoval, ona mezitím začala žít s režisérem Janem Kratochvílem a k oficiálnímu rozvodu s Formanem došlo v roce 1999.

    Martina Zbořilová

    Vůbec tou nejvíce osudovou láskou byla pro Formana o více než 30 let mladší spisovatelka a scenáristka Martina Zbořilová, která v minulosti randila i s další českou legendou Karlem Gottem.

    Ta si s Formanem začala během studií filmových věd, když ho požádala o konzultace svojí diplomové práce. Zpočátku jejich vztah nepůsobil nijak vážně, nakonec se z něj ale vyklubala velká láska. Zbořilová si prý režiséra získala větou, že jejím velkým přáním je starat se o rodinu.

    Miloš Forman se ženou Martinou i jejím bývalým přítelem Karlem Gottem.

    Během natáčení Formanova filmu Lid versus Larry Flynt se k sobě přistěhovali a o pár let později se jim narodila dvojčata Andy a Jim. Jako by snad Forman měl na chlapecká dvojčata patent.

    V roce 1999 pak jejich vztah vyústil ve svatbu, které ale nepředcházela zrovna romantická žádost o ruku. Forman prý během cesty autem jen tak mimochodem prohodil, že by bylo dobré vzít se kvůli daním.

    Martina přesto souhlasila, přijala příjmení Formanová a se svým mužem žila až do jeho smrti na jejich venkovském sídle v Connecticutu, kam se přestěhovali z rušného New Yorku. Po celou dobu působili jako velmi stabilní pár, ona sama si jejich vztah ještě minulý rok v médiích pochvalovala.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 12:41 neděle 12. srpna 2018. Anketa je uzavřena.

    • Super
      25
    • Trapas
      13
    • Cože
      9
    • Haha
      8
    • Sladký
      8
    • Tvl
      8
    Vybrali jsme pro vás

    Hanychová vzpomíná na minulost. V Kozičce jsem poprvé otěhotněla, naštěstí je Kryšpín zdravý, řekla

    Agáta Hanychová zavzpomínala na dobu, kdy poprvé otěhotněla. Mělo k tomu dojít při jednom večírku v pražském baru...

    Katastrofa na Majálesu? Lidé se brodili bahnem, někteří interpreti nemohli vystoupit. Pořadatelé se omlouvají

    V sobotu se v Hradci Králové konal první letošní Majáles. Podle návštěvníků šlo ale o velkou katastrofu. Lidé se...