Chvilkaři dali vládě vysvědčení, to bylo legrační v 90. letech a ještě jen jednou. Ministři to ignorovali

Před časem připravil spolek Milion chvilek pro demokracii domácí úkol pro premiéra Andreje Babiše a celou vládu. Odpovědí se Mikuláš Minář a spol. nedočkali, což jim nezabránilo v tom, aby vládu České republiky oznámkovali. Jediný, kdo údajně úkol vypracoval, má být ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD), která ho spolku měla zaslat poštou.

Před Strakovou akademií v Praze bylo v pondělí živo. Zástupci spolku Milion chvilek si chtěli počkat na členy vlády, po nichž chtěli reakci na otázky občanů. Členové vlády na Mináře nijak nereagovali a spolek začal rozdávat vysvědčení.

Během akce se rozhodli jednu ze známek změnit. Za komunikaci s občany dali vládě šestku, kterou čeští školáci mohou na vysvědčení hledat marně.

Mikuláš Minář společně s Benjaminem Rollem vládě udělili i ocenění za „největší počet tiskových konferencí během epidemie“, ty zřejmě spolek jako způsob komunikace s občany neuznává.

„Otázky nám v uplynulých dvou měsících posílaly stovky občanů. Sto otázek jsme zveřejnili na webu a patnáct nejčastějších z nich jsme veřejně položili,“ řekl Minář pro ČTK. Zároveň dodal, že Jana Maláčová jim sdělila, že její odpovědi dorazí poštou.

Chvilkaři se vlády a premiéra dotazují například na to, proč země nebyla připravena na epidemii a druhou vlnu nemoci. Ta přitom ještě nevypukla a někteří epidemiologové pochybují o tom, že by druhá vlna měla přijít.

Zároveň spolek zajímalo, proč šla většina peněz Ministerstva vnitra na koupi ochranných prostředků čínským firmám a pouze jedno procento českým. 

Vedle koronaviru se řešilo také téma sucha, kdy Milion chvilek zajímá důvod, proč by se v zemi měly budovat nákladné vodní přehrady.

Že spolek ministři společně s premiérem v pondělí ignorovali, si Minář vysvětloval jednoduše.

„S občany, jejichž otázky se vládě nehodí do krámu, se vláda nehodlá bavit a odpovídat,“ řekl Minář, který se v tomto případě považuje za mluvčího občanů, jejichž jménem otázky předkládal.

Milion chvilek už od propuknutí epidemie stihl uspořádat červnové demonstrace ve městech po celé České republice, zúčastnily se jich stovky lidí. Následně jednal spolek se zástupci opozice. 

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 14:41 středa 28. října 2020. Anketa je uzavřena.

  • 113
  • 31
  • 28
  • 24
  • 22
  • 21