Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Chvilkaři rebelují proti Minářovi, poslouchat ho nebudou. Jste připos*aní, vzkazují jim podporovatelé

    Úterní demonstrace naplánoval spolek Milion chvilek pro demokracii s předstihem a náhle mu mělo překazit plány nové vládní nařízení. Pro řadu podporovatelů spolku to byla ideální chvíle ukázat své odhodlání bít se za demokratické principy. Předseda spolku Mikuláš Minář však ustoupil, podle mnohých jen poslušně ohnul hřbet, což se lidem nelíbí. Malý tah na branku Minářovi vyčítá mnoho chvilkařů. Spolek existuje už přes dva roky a sám si zřejmě představoval, že bude na české politické mapě výraznějším hráčem.

    Největší demonstrace od konce karantény způsobené koronavirem. Tak si alespoň Milion chvilek pro demokracii představoval úterní protest na Staroměstském náměstí.

    Sejít se mělo několik tisíc aktivistů a ti se měli opět vymezovat vůči vládě a Andreji Babišovi. Na to však nakonec nedojde. Plány spolku nezničilo nařízení vlády, ale rozhodnutí samotného předsedy Mikuláše Mináře, který plánovanou demonstraci rozdělil na více menších po celé Praze.

    „Nalijme si čistého vína. Tato vláda poškozuje naši zemi. Tato vláda poškozuje miliony lidí. Je třeba se proti tomu důrazně ozvat. Andrej Babiš a jeho vláda kašlou na lidi. Hrabou jen pod sebe. Starají se jen o své vlastní zájmy,“ hlásá spolek, jehož podporovatelé dali v minulých dnech jasně najevo, že si právo demonstrovat vzít nenechají a na Staroměstské náměstí dorazí. Více si o tom můžete přečíst ZDE.

    Dobrou zprávu pro chvilkaře měl také ministr vnitra Jan Hamáček, který se nechal slyšet, že demonstraci omezovat na počet účastníků není možné.

    „Výkon shromažďovacího práva nelze omezit mimo období nouzového stavu opatřením obecné povahy, které vydává Ministerstvo zdravotnictví ve formě mimořádného opatření,“ citoval Hamáčka web Aktuálně.cz.

    Jasně se vyjádřila také Policie České republiky, která aktivistům vzkázala, že je rozhodně nebude jakkoliv omezovat a právo demonstrovat je nedotknutelné.

    „Policie nebude za žádných okolností omezovat výkon shromažďovacího práva ve prospěch mimořádného opatření Ministerstva zdravotnictví. Právo na shromáždění je základním, ústavou garantovaným právem, které je mimo období nouzového stavu země, nedotknutelné,“ stojí v prohlášení policie.

    Mikuláš Minář přesto rozhodl, že se velká demonstrace neuskuteční a místo ní bude organizováno několik menších, aby případně nebyla překročena hranice 500 osob na jednu demonstraci. Celkově spolek eviduje 167 demonstrací po celé České republice.

    Ne všem se líbí, že Milion chvilek akci rozdělil, jelikož v posledních měsících schytával pořádnou kritiku za malou účast na svých demonstracích, a tak bylo zřejmě třeba pochlubit se nějakou skutečně výraznější.

    Mikuláš Minář

    Rozhodnutí předsedy spolku ostře kritizovala například Jana Filipová, která je známá především svým úspěšným soudním sporem s Andrejem Babišem.

    „Probudila jsem se do uplakané sobotní oblohy a po zhlédnutí videa MCH z pátečního večera bych nejraději plakala taky. Ovšem nikoli dojetím, ale vzteky!“ reagovala Filipová na video, v němž Minář vysvětloval své rozhodnutí.

    „Momentálně skutečně nemám ani čas, ani peníze na to, abych si jela 150 km pokecat s přáteli o tom, jak se mám, zanadávat si na Babiše a jet zase 150 km zpátky. Takže jsem si řekla, že tentokrát se tato akce může klidně obejít beze mě. Neměla jsem v úmyslu ani organizovat nic v Domažlicích, protože teď skutečně na to nemám kapacity,“ pokračovala Filipová, která na demonstraci změnila názor poté, co se dozvěděla o omezení počtu osob na veřejných shromážděních.

    Šanci demonstrativně ukázat vládě, co si o tomto omezení lidé myslí, chvilkařům Minář vzal ale jen částečně, protože mnozí teď chtějí jít proti svému předsedovi.

    „Bohužel videem od Mikuláše Mináře a tou, troufám si to nazvat připosraností, jsem hluboce zklamaná. MCH přece neměl v úmyslu organizovat nějaké setkání svých skalních fandů, na kterém by se vzájemně poplácali po ramenou, jak jsou dobří a jak se mají rádi. Měla to být demonstrace proti zneužívání situace okolo koronaviru současnou vládou a měl to být jasný signál vládě, že toto její chování prostě tolerovat nehodláme! Co to ale je za protivládní demonstraci, na které má hlavní slovo vláda?!“ rozčilovala se dále Filipová, která vzkázala Minářovi, že se jeho demonstrace nezúčastní.

    Mikuláš Minář

    Podobně argumentují další podporovatelé spolku. Nelze se divit, že lidé žádají od Milionu chvilek výraznější aktivitu, jen na demonstrace má spolek nyní na kontě přes dva a půl milionu korun, které mu Češi poslali.

    Teď mnozí z nich mají pocit, že nedostávají od spolku to, co si představovali.

    Stále sílí výzvy, aby se Milion chvilek pro demokracii zapojil do politického dění v zemi přímo, aby posléze mohl lépe prosazovat svá přání. Cesta čirého aktivismu nenese takové ovoce, jaké si možná sám spolek představoval. Zvláště poté, co se v minulém roce profesionalizoval.

    Nebylo by nic zvláštního, kdyby po letech přešlapování na místě vznikla uvnitř chvilkařů iniciativa, která by vedla k více průbojné politice, jež by nakonec mohla vést i k reálným výsledkům, a ne jen křídou počmáraným náměstím.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 18:00 středa 7. října 2020. Anketa je uzavřena.

    • Haha
      193
    • Trapas
      107
    • Super
      35
    • Sladký
      32
    • Tvl
      28
    • Cože
      27