Hrozí nám lhostejnost a rozklad demokracie, říká šéf Milionu chvilek a zve na srpnový pochod

Hnutí Milion chvilek pro demokracii chystá „generálku“ na listopadovou demonstraci. Výročí událostí z 21. srpna 1969 připomene pochodem z Václavského náměstí na Hradčanské náměstí. Organizátoři chtějí vzpomenout na potlačení tehdejších demonstrací, ale poukázat i na současné politické problémy. Na poslední demonstraci, kterou spolek pořádal v červnu na pražské Letné, dorazilo podle odhadů asi čtvrt milionu lidí.

Vzpomínkový pochod se podle šéfa hnutí Milion chvilek pro demokracii Mikuláše Mináře uskuteční ve středu 21. srpna od 18:00, začne na Václavském náměstí. 

Připomenout chce hlavně půl století staré události, kdy se na první výročí okupace Československa vojsky zemí Varšavské smlouvy konaly občanské protesty. Rozehnaly je československé bezpečnostní složky. Zákrok si tehdy vyžádal pět mrtvých a mnoho zraněných.

„Nikdo z pachatelů se ani po revoluci nedostal k soudu. Oběti ani pozůstalí nikdy nebyli odškodněni,“ uvedl Minář. Vzpomínkový večer se podle něj bude konat i v desítkách obcí po České republice.

Kromě historických událostí chce Milion chvilek pro demokracii připomenout i aktuální problémy. Pořadatelé vyčítají prezidentu Miloši Zemanovi, že záměrně rozděluje společnost, prosazuje zájmy Ruska a Číny nebo porušuje ústavu. Kritizují také podporu vlády od komunistů nebo střet zájmů, ve kterém je podle nich premiér Andrej Babiš (ANO).

„Dnes nám nehrozí násilné potlačení občanských protestů (tak jako se to stále děje v Rusku). Hrozí nám však lhostejnost a postupný rozklad demokracie. Chceme dát najevo, že jsme tady a že jsme připraveni demokracii a její instituce bránit,“ uvedlo hnutí na svém facebookovém profilu.

Další velkou demonstraci na pražské Letné spolek plánuje na 16. listopadu, tedy den před připomínkou Dne boje za svobodu a demokracii.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 13:52 úterý 17. prosince 2019. Anketa je uzavřena.

  • 46
  • 25
  • 22
  • 20
  • 19
  • 19