„Lidi už akorát ser*te,“ vzkazují občané Milionu chvilek. Minář takovou kritiku ještě nezažil

Jakmile se Milion chvilek pustil do ovlivňování volby českého ombudsmana, nesli to nelibě především politici, kteří si diktát spolku nenechali líbit. Jenže teď se proti Mikuláši Minářovi a dalším zaměstnancům Milionu chvilek postavili také občané, kteří spolek kritizují na sociálních sítích. Boj proti Andreji Babišovi si demonstranti zaměnili za boj se zastupitelskou demokracií a rádi by se právě oni stali těmi, kdo rozhodnou o tom, co je a co není demokratické.

Dlouhé týdny a měsíce nebylo o spolku Milion chvilek pro demokracii vůbec slyšet a někteří si kladli otázku, za co Mikuláš Minář a jeho dalších sedm spolupracovníků berou své mzdy, na něž jim na stránkách přispívají neznámí mecenáši.

O ultimátech, která spolek vznášel v minulém roce, jako by se slehla zem, a tak není divu, že se snažili chytit jakéhokoliv stébla, jež současné politické dění přineslo.

Přestože většina lidí v posledních letech ztratila o úřad ombudsmana zájem a jako poslední výraznou osobnost na této pozici si pamatují Otakara Motejla, nebránilo to Minářovi a spol., aby toto téma nyní vytáhli jako jedno z nejpalčivějších.

Lidé jen kroutili hlavou. Spolek se vždy tvářil jen jako další „hlídací pes demokracie“ a samotná rozhodnutí prý nechává na politicích.

To se nyní změnilo, Minář jasně ukázal prstem a řekl, koho si na uvolněné pozici veřejného ochránce práv přeje. Nic naplat, že o ombudsmanovi mělo rozhodovat 200 poslanců a měli vybírat z kandidátů, které předložil prezident a senátoři.

Nevole s tím, co nyní předvádí Milion chvilek, je na jejich sociálních sítích obrovská. A je zřejmě největší od doby, co Minář s demonstracemi začal.

„Demokracii jenom pro Milion chvilek v ČR nechceme!“ napsal spolku Jan Vylita.

Někteří se na sociálních sítích snaží spolku vysvětlit, proč s jejich postoji nesouhlasí a co jim vadí, někteří ovšem svou snahu vzdali a jsou směrem k Minářovi jen vulgární.

Ne všem je navíc jasné, co přesně má Milion chvilek na mysli, když vyzývá k demonstracím 1. března s cílem nedopustit, aby „Česká republika šla cestou Maďarska a Polska“.

Výhrůžky nezabraly

Minář opět narazil na nepochopení zastupitelské demokracie, kdy zkrátka není nic nedemokratického, když prezident, jenž vzešel z přímé volby občanů (a uspěl v ní hned dvakrát), podle Ústavy ČR předloží své kandidáty na ombudsmana a následně o tom hlasuje v tajné volbě celá Poslanecká sněmovna.

Kontroverze může nastat ve chvíli, kdy politické strany budou svým členům nařizovat, koho zvolit, to se však nestalo a jediný nátlak předváděl právě Milion chvilek.

„Ptám se naprosto upřímně, bez ohledu na to, že se mi pan Křeček také nezamlouvá. Má smysl ještě někoho někam volit? Poslanci, kteří vzešli z demokratických voleb, svobodně zvolí někoho někam a vy chcete protestovat? Chápete vůbec smysl slova demokracie?“ ptal se další z uživatelů na Twitteru, ale jako většina ostatních se odpovědi nedočkal.

Kritické názory se spolku neposlouchají snadno, obzvláště těžce to musí nést Mikuláš Minář, jenž byl zvyklý na potlesk svých stoupenců na náměstích při svých emotivních vystoupeních.

Nyní se karta obrátila a Milion chvilek řeší, jak naložit s reakcemi lidí, kteří už mají dost jejich snahy vydělávat na politických tématech.

Cenzura je jen jedním z prostředků, jak si Milion chvilek snaží udržet auru nedotknutelnosti. Lidi, kteří s názory a postupy spolku nesouhlasí, správci ignorují. Svou zkušenost nám v tomto popsal i Roman Cieslar, jenž byl podporovatelem chvilkařů do té doby, než s nimi začal komunikovat!

Monika Šatavová z Milionu chvilek odmítla reagovat na jeho prosbu, aby mohl s představiteli spolku vést veřejnou debatu.

„Doufám, že dle vašeho plánu budu hostem besedy v krajském městě České Budějovice. Rád si vyměním názor na dané téma. Souhlasím, je třeba osvěta. Jen bych dodal, že osvěta u voličů, nikoliv u dětí,“ napsal tehdy chvilkařům poté, co jim vytkl, že nemají dost odvahy k ráznějším krokům a skrývají se za nekonečný počet demonstrací.

Takovou vlnu kritiky Milion chvilek nečekal.

Vzkaz lidem je jasný. Poslouchat Mináře na pódiu je zcela v pořádku, aplaudovat jeho ultimátům samozřejmě také, ale pokud chcete vést s Milionem chvilek debatu, je zle. 

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 15:48 sobota 13. června 2020. Anketa je uzavřena.

  • 683
  • 81
  • 60
  • 51
  • 42
  • 41