Bohatí už zase bohatnou. Miliardáře už koronavirus děsit nemusí, příjmy jim letí nahoru

Když se koronavirová krize rozjížděla, zdálo se, že by mohla pořádně zamávat s příjmy nejbohatších lidí na planetě. Vrásky si světoví miliardáři dělali jen chvíli, postupem času se ukázalo, že jim chudoba nehrozí a ti nejbohatší teď hlásí nárůst svého astronomického jmění. Ruce si může mnout nejen zakladatel Amazonu Jeff Bezos, ale například také Elon Musk, který během pandemie svou Teslu ještě více proslavil.

Podle údajů Světové zdravotnické organizace jsou Spojené státy z hlediska koronaviru nejpostiženější zemí. Počet nakažených je největší na světě, stejně jako celkový počet mrtvých.

Situace se podle odhadů bude ještě zhoršovat, protože se pandemie rozšířila z New Yorku do dalších států. Americké miliardáře to, zdá se, vůbec trápit nemusí. Ti nejbohatší během krize vydělali přes 282 miliard dolarů.

Celkově se mohou chlubit tím, že vlastní více než tři triliony dolarů. Tuto magickou hranici překonali až během krize, která v jejich případě rozhodně není finanční.

Donald Trump musí řešit to, jak zvládnout pandemii covidu-19, a to především z pohledu běžných pracujících Američanů.

Od prvního rozšíření nemoci v USA přišlo o práci přes 30 milionů lidí. Že nemoc napomohla tomu, aby se ještě víc rozevřely nůžky mezi bohatými a chudými, potvrdila studie Institute for Policy Studies, která poukazuje na to, že úřady řeší miliony žádostí o podporu v nezaměstnanosti, zatímco miliardáři dál bohatnou.

Za první kvartál zakladatel Amazonu Jeff Bezos oznámil navýšení svého majetku o 25 miliard dolarů. Mezitím se ale začalo na mnoha pobočkách Amazonu stávkovat kvůli špatným pracovním podmínkám.

Bezos neměl problém na protesty reagovat dalším propouštěním, protože dobře věděl, že aktuálně je ve světě o práci nouze, a tak dlouho bez zaměstnanců nezůstane.

„Čteme o šlechetných miliardářích, kteří se podělí se svými bližními v nouzi o 0,0001 procenta svého bohatství, ale ve skutečnosti celá desetiletí upravují daňové zákony tak, aby mohli své daně co nejvíce snížit. To jsou peníze, za které jsme mohli vybudovat lepší infrastrukturu pro veřejné zdraví,“ vyjádřil se Chuck Collins, který vede světový program boje s nerovností.

Proti chování a postupu Jeffa Bezose se lidé začali ozývat také s odkazem na to, že během pandemie nedostatečně dbal na ochranu zdraví svých zaměstnanců.

Ohniska nákazy byla hlášena hned z deseti skladů Amazonu, který vnímal krizi jako příležitost zbohatnout. Online nákupy během karantény lákaly čím dál více lidí.

Vydělat si dokázal i Elon Musk, který svůj majetek rozšířil o pět miliard dolarů. Mohlo by se zdát, že se jeho Tesle daří a na hodnotě akcií je to znát, ale ani Musk se během krize se svými zaměstnanci nemaže.

Platy jdou u některých dolů téměř o třetinu a na některé zbyla jen neplacená dovolená. Jaké poměry teď ve společnosti vládnou, se svět dozvěděl z jednoho uniklého e-mailu.

Jeff Bezos je šéf Amazonu a zároveň společnosti, která pracuje na civilních...

Za své rostoucí jmění může pandemii poděkovat například také zakladatel Zoomu Eric Yuan nebo bývalý generální ředitel Microsoftu Steve Ballmer.

Yuan má na účtě nově téměř tři miliardy. Společnosti masivně začaly provozovat home office a videohovory, které firma Zoom nabízí, byly náhle hodně žádaným zbožím.

I s ohledem na zprávy o dalším bohatnutí bohatých se stále více volá po takzvané „krizové dani“, která by měla být uvalena na ty vůbec nejbohatší.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 13:14 pondělí 26. října 2020. Anketa je uzavřena.

  • 19
  • 18
  • 18
  • 17
  • 16
  • 15