Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Vynikající člověk, okolnosti jeho smrti jsou příšerné, smutnili kolegové generála Jakubů (†49)

    V pátek v ranních hodinách se v Jihlavě uskutečnil pohřeb brigádního generála vojenské rozvědky Milana Jakubů (†49). Ten minulou sobotu podlehl následkům nehody u Špindlerova Mlýna, kterou měl způsobit amatérský automobilový závodník Vojtěch Ch. Posledního rozloučení se zúčastnilo více než sto lidí. Dorazili generálovi kamarádi, kolegové, ale i jeho dvě dcery. Manželka se dostavit nemohla, protože je po autonehodě stále v nemocnici.

    „Takový pohřeb v Jihlavě nepamatuji,“ sdělil novinářům Martin Málek, mluvčí Služeb města Jihlavy.

    Před posledním rozloučením podle Málka probíhaly důkladné přípravy. 

    „Přípravy probíhaly od sedmi hodin, psi ohledávali terén,“ doplnil mluvčí, podle něhož si rodina nepřála účast novinářů v obřadní síni. Do ní se ale nedostalo také mnoho lidí z kapacitních důvodů. V síni je prostor zhruba pro sto osob, několik desítek truchlících tedy čekalo během obřadu venku.

    Na místě byly věnce od generálových přátel, ale také například od kardinála Dominika Duky, prezidenta Miloše Zemana či premiéra Andreje Babiše. 

    Během obřadu se střídali dva řečníci: civilní a vojenský. Poslední rozloučení s Milanem Jakubů trvalo přesně půl hodiny, na rakvi byla umístěna čepice zesnulého generála.

    „Loučení není nikdy lehké, zvlášť když je to loučení poslední,“ zaznělo v dojemné smuteční řeči, která mnohé hosty rozplakala.

    Během obřadu se střídali dva řečníci.

    V obřadní síni zazněly tři dojemné písně, které podle původního plánu neměly hrát.

    Jednalo se o skladby Petra Spáleného (Až mě andělé), Guns N’ Roses (Knockin’ on Heaven’s Door) a Metallicy (Nothing Else Matters). Pravděpodobně to byly oblíbené písně zesnulého generála.

    Na místě byla Vojenská policie se služebními psy a hrála vojenská hudba.

    Na místě byla Vojenská policie se služebními psy, hrála vojenská hudba a součástí piety měl být i přelet gripenů. Z toho ale nakonec sešlo kvůli nepříznivému počasí. Zazněla ale vojenská salva, pohřeb byl ukončen hymnou České republiky.

    Na svého kamaráda a kolegu před novináři zavzpomínal ředitel Vojenského zpravodajství brigádní generál Jan Beroun. Zpráva o úmrtí Milana Jakubů ho zastihla, když byl na cestě ze Dnů NATO v Ostravě.

    „Byla to nesmírně smutná zpráva, doslova šokující. Milan byl můj nejbližší spolupracovník. Ta smrt je tragická, ale okolnosti, za kterých se to stalo, jsou nesnesitelné, budeme na něj vzpomínat jen v tom dobrém, byl to vynikající člověk a vynikající voják,“ smutnil po obřadu brigádní generál Beroun, který poté poděkoval všem přítomným novinářům za to, jak k pietě a požadavkům rodiny přistoupili.

    „Bezprostředně po tragédii se armáda spojila s rodinou a bude i nadále v kontaktu a připravena pomoci. Je to naprosto běžná součást interní kultury, budeme stále v kontaktu,“ dodal Beroun, podle něhož se pohřbu nemohla zúčastnit manželka Milana Jakubů, protože je po nehodě stále v nemocnici. 

    Ředitel Vojenského zpravodajství Jan Beroun děkoval novinářům za chování během piety.

    Naopak v obřadní síni byly podle tiskového mluvčího Ministerstva obrany Jana Pejška obě generálovy dcery.

    Mezi hosty nechyběl náčelník Generálního štábu Armády České republiky Aleš Opata. Ten ale přítomným novinářům odmítl dát vyjádření. 

    Dorazil také generálmajor Jan Kaše, náčelník Vojenské kanceláře prezidenta republiky. Právě ten měl přinést věnec z Hradu.

    Dorazil také generálmajor Jan Kaše.

    Ostatní kolegové a známí generála Milana Jakubů rozhovory pro média odmítli. Byli ze smrti svého kamaráda evidentně zdrcení.

    Kamarádi a kolegové byli ze smrti generála Jakubů zdrcení.

    Brigádní generál Milan Jakubů zemřel v sobotu na následky tragické nehody u Špindlerova Mlýna. Ve své Škodě Rapid jel s manželkou údajně na nákup. 

    V tom se zčistajasna objevil v protisměru závodní mustang, který řídil amatérský jezdec a nadšenec do automobilů Vojtěch Ch. Vedle něj seděl ještě jeho dvanáctiletý bratr.

    Vojtěch Ch. údajně do generálova auta naboural až ve 150kilometrové rychlosti. Podle některých svědků se měl na silnici honit se svým otcem, jenž jel také v mustangu.

    Policie z nehody stále nikoho neobvinila. Vojtěch Ch. byl z nemocnice propuštěn v úterý. 

    Z nehody si odnesl jen lehčí zranění. Z nemocnice ale skrz média vzkázal, že svého činu lituje, a vyvrátil, že by se svým otcem na silnici závodil.

    Vše o nehodě čtěte ZDE.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 16:12 sobota 25. ledna 2020. Anketa je uzavřena.

    • Super
      52
    • Haha
      52
    • Cože
      52
    • Tvl
      44
    • Sladký
      41
    • Trapas
      40